стрічка

Що таке проектний менеджмент та навіщо він потрібний

08 Серпня 2019, 14:16
Микола Панчук та Анастасія Сухляк 1282 Джерело: http://hoshcha-rada.gov.ua
Микола Панчук та Анастасія Сухляк

Для Гощанської селищної ради проектний менеджмент – це можливість залучити додаткові ресурси. Для цього у 2017 році створили відділ стратегічного розвитку. Його фахівці пишуть проекти, на які, зазвичай, не вистачає коштів у селищному бюджеті. Йдеться про культурні, освітні, екологічні заходи, промокампанію селища, інноваційні технології та енергозбереження.

Гощанський селищний голова Микола Панчук та виконуюча обов'язки керівника відділу стратегічного розвитку селищної ради Анастасією Сухляк розповіли про роль проектного менеджменту в житті громади та ті проекти, над якими зараз працюють в селищній раді.

Миколо Миколайовичу, створення відділу стратегічного розвитку – це непросте рішення для Гощанської селищної ради та депутатського корпусу. Чи виправдало воно себе?

– Створення відділу – було одним із найтяжчих і найуспішніших рішень. Відділ функціонує із 2017 року. За час його роботи вдалося залучити понад 5 млн. грн. Йдеться про добудову нового корпусу Гощанського ясла-садка «Малятко», створення платформи Open Hub, розвиток туризму та інші проекти.

В основному фахівці відділу пишуть та реалізовують проекти. Коли вибираємо ідею, яку пропонуватимемо грантодавцю, орієнтуємося на стратегічні цілі розвитку громади та на запити людей, які мешкають в Гощі. Для цього ми створили так званий «Банк ідей» Гощі, куди всі охочі можуть занотувати власну ідею, бачення, побажання того, що потрібно впровадити в селищні якнайшвидше.

Анастасіє, із чого починається грантовий запит?

– Фахівці відділу щоденно вивчають усі грантові пропозиції та конкурси, в яких можуть брати участь органи місцевого самоврядування та громадські організації. Як правило, для цього ми використовуємо платформи https://www.prostir.ua/https://gurt.org.ua/https://biggggidea.com/. Також сюди входять міністерства інших країн, скажімо, Канади, Болгарії, Швеції. Беремо ми участь й у конкурсах міністерств України й Рівненської ОДА. Щойно з’являється оголошення про конкурс – готуємо проектну заявку.

Крім того нашим партнером є волонтер Корпусу Миру Колтон Есплін, а це передбачає не тільки грант від організації Корпусу Миру, а й мережу волонтерів із США, які готові допомагати консультаціями та ідеями.

Що потрібно, аби проект підтримали?

– Найперше хороша ідея. Про це ми вже говорили. Є ідея – заповнюємо аплікаційну форму. Аплікаційна форма – це досконалість. Грантодавець повинен її прочитати і повірити нам. І найголовніше – дати на реалізацію проекту гроші. На жаль, ми не виграємо усе, хоч і пишемо багато. Заявка повинна бути унікальною, й пропонувати для реалізацій таке, чого не запропонував ще ніхто. Додатково кожен проект включає створення бренду (ви ж хочете, щоб ваш проект був упізнаваним), широку, а інколи й нестандартну інформаційну кампанію, яка передбачає створення сайту, публікацію інформації в соціальних мережах, поширення промоційних роликів.

Миколо Миколайовичу, а чи можна ті гроші, які виграли в проекті використати на вирішення інших, важливих для життя громади, проблем? –

– Однозначно, ні. Фінансування проектів, які беруть участь у грантових пропозиціях, відбувається за рахунок грантодавця. Ці кошти надходять на рахунок Гощанської селищної ради та витрачаються відповідно до складеного бюджету проекту. Простіше кажучи, якщо підтримали проведення освітнього заходу, то ми той освітній захід маємо провести.

Існують ще грантові запити, які потребують співфінансування із боку органу місцевого самоврядування. Тут уже рішення ухвалюють депутати селищної ради. Якщо вони вважають, що співфінансування є доцільним, то підтримують ідею своїми голосами. До слова кажучи, внесок у проект не завжди є фінансовим. Скажімо, якщо проект передбачає проведення тренінгу, у власному внеску ми можемо відобразити наявність платформи Open Hub, допомогу фахівців ради, а це покриває витрати оренди приміщення, техніки, тощо.

Анастасіє, над якими проектами працюєте зараз? Що нового чекати від відділу стратегічного розвитку?

– Два найближчих місяці у нас дуже гарячі. Нещодавно у співпраці із відділом культури та туризму Гощанської РДА ми виграли проект на проведення Всеукраїнського культурно-історичного фестивалю «Добре поруч». Принагідно запрошуємо усіх 13-14 вересня на фестиваль, який буде великою (але не єдиною)частиною святкування Дня селищна.

Також працюємо над створенням нового ЦНАПу в Гощі за підтримки програми «U-lead з Європою». Пройшли відбірковий етап конкурсу й чекаємо експертної комісії, яка оцінить спроможність створення ЦНАПу в Гощі. Курує проект секретар ради Дмитро Ткачук.

Волонтер Колтон Есплін підготував грантовий запит в організацію Корпусу Миру США. Він хоче провести для учнів місцевих шкіл  школи конференцію на тему професійних навичок. Наразі чекаємо результатів запиту. Також очікуємо результатів конкурсу від посольства Болгарії в Україні «Інклюзивна школа мистецтв». Це спільний проект із Відділом культури і туризму Гощанської РДА. Фахівці відділу стратегічного розвитку адаптували та переклали запит англійською мовою. Також на цей конкурс ми подавали ідею створення бізнес-центру для сприяння та підтримки розвитку підприємництва та реконструкції садиби Ленкевичів.

Пишаємося, що наші проектні запити в числі постійних переможців на конкурсах Рівненської ОДА. В переліку останніх перемог на обласному рівні – підтримка проекту «Промоція та створення сприятливих умов для розвитку туристичного маршруту «Набережна побачень»» та проведення фестивалю громадських організацій в Гощі.

Проекти про які йшлося вище, це ті проекти, які підтримали грантодавці. Але є ще багато проектів, над якими працювали фахівці відділу стратегічного розвитку, але які з тих чи інших причин не стали актуальними для грантодавців. Це нормальний процес і ми це розуміємо

Миколо Миколайовичу, наскільки тісно робота відділу стратегічного розвитку пов’язана із роботою інших структурних підрозділів ради?

– Робота відділу стратегічного розвитку прилучає в процес написання проектів усіх фахівців ради. Бухгалтера, юрист, зевлевпорядники, секретар ради, заступник селищного голови, діловод, інспектор із благоустрою – усі в межах своїх посадових обов’язків допомагають. Тим паче, що багато працівників – гощанці, а отже зацікавлені в тому, аби селище розвивалося.

У свою чергу фахівців відділу стратегічного розвитку теж інтегрують в інші робочі проекти ради. Результативним прикладом співпраці можу назвати проект  капітального ремонту трьох вулиць в Гощі – Тихої, Нової, Червоної Долини. Уже в вересні на цих вулицях проведуть середньо-поточний ремонт. На стадії завершення проект капітального ремонту вул. Незалежності із тротуарами. Також ми вже зробили схему організації дорожнього руху 6 вулиць та встановили 50 дорожніх знаків в Гощі. А в листопаді чекаємо надходження коштів на придбання нового сміттєвоза.

Анастасіє, чи співпрацюєте із громадським сектором  під час написання та реалізації проектів?

– Найперше співпрацюємо із нашою місцевою громадською організацією “Волонтерський рух “Спільно Гоща””. Більше того, багато громадських організацій Рівного цьогоріч написали та виграли проекти, які реалізовуватимуть в Гощі. Скажімо, 21 вересня відбудеться Історико-культурний фестиваль «Погоринські міста. Гоща», який виграла ГО «Спілка велосипедистів Рівного». Це сімейний фестиваль, який відбудеться поблизу Гощанського городища на березі річки Горинь й частково відтворить історичний період Київської Русі. ГО «Громадська взаємодія «Простір» реалізовуватиме в Гощі проект «Діджитал-мурал» й створить настінний малюнок на одній із будівель селища. А 24 серпня презентуватимемо результати проекту «Гощанські традиції», який передбачає напрацювання для віртуального гастро-альманаху селища.

Миколо Миколайовичу, а чи залучаєте мешканців Гощі до написання проектних запитів?

– Наразі працюємо над тим, аби залучати усіх спеціалістів селищної ради до написання проектних запитів у сферах, у яких вони працюють. Також ми хочемо активізувати громаду, інтегрувати мешканців Гощі до життя в селищі. Для цього затвердили Програму громадського бюджету. Її суть в тому, що кожен гощанець, якому виповнилося 14 років може написати й за результатами експертних розглядів, виграти проект розвитку Гощі. Потім ця людина разом із фахівцями відділу стратегічного розвитку його реалізує.

Ми закликаємо гощанців узяти участь у цьому проекті й долучатися до написання конкурсної заявки 

Детальнішу інформацію про Програму громадського бюджету шукайте на сайті Гощанської селищної ради, у мережі «Фейсбук», або телефонуйте номером 2-14-25 за детальнішою інформацією.

Наталія КАЛЬКА

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024