стрічка

«До реформи приєдналися одними з перших». Які зміни відбулися у Гощанській «первинці»

15 Грудня 2020, 18:00
Тетяна Поліщук 2020
Тетяна Поліщук

Гощанський районний центр первинної медико-санітарної допомоги увійшов до 160 медичних закладів, які першими в Україні у 2018 році приєдналися до першого етапу реформи охорони здоров’я.

Нині в приміщенні зроблений євроремонт, сучасні меблі, обладнання. 

При вході відвідувачам міряють температуру, обов’язкова дезінфекція рук. Попри карантин, медзаклад працює у штатному режимі.

Які зміни відбулися в лікувальній установі завдяки реформуванню, дізнавалися журналісти видання Район.Медицина. 

Підвищили зарплату медикам та купили обладнання

Комунальний заклад «Гощанський центр первинної медико-санітарної допомоги» створили  у квітні 2013 року. 

У 2018 році заклад реорганізували у комунальне некомерційне підприємство. 

Гроші почали надходити з Національної служби здоров’я України, за укладені декларації із пацієнтами. 

«Щойно отримали перші виплати, одразу ж купили собі гемалітичний  аналізатор, аналізатор сечі. Підняли заробітну плату лікарям та медсестрам», – розповідає про перші зміни керівниця ЦПМСД Тетяна Віталіївна Поліщук.

Від тоді, як заклад первинної допомоги приєднався до реформи, установа функціонує за виплати, які отримує від НСЗУ, та кошти місцевого бюджету. 



 

В середньому щомісяця центр первинної медико-санітарної допомоги отримує 1,1 мільйона гривень виплат, які йдуть на заробітну плату, витратні матеріали (кріопробірки, аплікатори для забору ПЛР-тестів, антисептик, засоби індивідуального захисту), бензин. 

Завдяки районній програмі та за підтримки депутатів  сільських, селищної та районної ради виділили кошти на покупку всього необхідного для боротьби з COVID-19.  

Від Світового банку медзаклад отримав ЕКГ, тонометри, ростоміри, отоофтальмоскопи, стетоскопи…




 

Місцевий бюджет  медустанові оплачує  комунальні послуги.

Нині середня зарплатня медичної сестри Гощанської «первинки» становить від шести до дев’яти тисяч гривень. Лікарі отримують в межах 13 тисяч гривень. 

Очільниця закладу каже, попри те, що їхні працівники отримують далеко не найбільші зарплати серед медиків первинної ланки, ці суми суттєво різняться від тих, які були до реформи. 

«У нас великий колектив, у структурі багато фельдшерсько-акушерських пунктів, тому можливості платити більше поки немає», – пояснює головна лікарка. 

Наразі структура Гощанського районного центру первинної медико-санітарної допомоги налічує сім амбулаторій загальної практики – сімейної медицини: дві амбулаторії в Гощі, по одній в Горбакові, Тучині, Русивелі, Малятині та Липках. 

До цих амбулаторій своєю чергою входить ще 27 ФАПів та вісім пунктів здоров’я.  

«Фельдшерські посади зберігали, як могли, навіть у малих селах. Бо без фельдшера в селі дуже погано, ми це й заступнику міністра охорони здоров’я пояснювали. Є села віддалені від нашого центру ПМСД, лікар із району так швидко туди не доїде», – продовжує пані Тетяна. 

У Гощанській «первинці» працює 17 лікарів, двоє з яких наразі перебувають у декретній відпустці. Майже всі мають вищу категорію. Персоналу, каже керівниця, вистачає. 


 

Черговий кабінет для пацієнтів тут працює з 8 години ранку до 19 вечора.

«Всі наші лікарі уклали з пацієнтами майже по дві тисячі декларацій. Серед пацієнтів – і дорослі, і діти. Норму недобрали хіба молоді фахівці, які нещодавно прийшли на роботу», – зауважує.

За словами головної лікарки, у Гощанському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги надають абсолютно всі медичні послуги, які повинні бути на первинній ланці. 

Тут можна зробити щеплення, кардіограму, рентген, здати аналізи…

Для пацієнтів, які уклали декларації з гощанськими сімейними лікарями, обслуговування повністю безкоштовне. 

Щоправда, через карантин припинили робити фізпроцедури. Цей кабінет відвели для прийому хворих на COVID-19. 

В центрі первинної допомоги є денний стаціонар на майже десяток ліжок. Щоправда, пандемія коронавірусу змусила і його функціонування поставити на паузу.


 

Попри карантин їздять на виклики до пацієнтів

«При необхідності лікарі не тільки консультують телефоном, але і  виїжджають на виклики до хворих з підозрою на коронавірус», – каже Тетяна Поліщук.

У тутешньому ЦПМСД спеціально відвели кабінет із окремим входом, через який приймають пацієнтів з ознаками коронавірусної інфекції, решту відвідувачів обслуговують через центральний вхід з іншого боку приміщення. Зони додатково розділили захисною ширмою. 



 

Медики працюють у засобах індивідуального захисту. 

В центрі ПМСД організована робота мобільної бригади. 

«У нас лише одна мобільна бригада зараз. Хоча вони вже здійснили в кілька разів викликів більше, ніж передбачено в договорі з НСЗУ», – каже Тетяна Віталіївна.

Працівники мобільної бригади отримують доплату за роботу з пацієнтами, хворими на коронавірус. 

«Попри пандемію, ми працюємо повною мірою. Інші ж хвороби не зникли. Приймаємо абсолютно всіх пацієнтів, які звертаються. Звісно, навантаження на медиків суттєво зросло, але мусимо це пережити», – додає керівниця «первинки».

Додає, що загалом реформа не погана. Система, за якою медицина існувала раніше, вже застаріла, і треба було щось міняти. 

«Щоб робити якісь ґрунтовні висновки, потрібен час. До того, коронавірус вніс корективи у цей процес змін», – резюмує Тетяна Віталіївна. 





 

Марія МАРТИНЮК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024