стрічка

Унікальні дерева, древні легенди та неймовірний екскурсовод: як у Гощі відбуваються екскурсії

15 Листопада 2018, 13:00
Перші поселення, унікальні дерева: як у Гощі відбуваються найпозитивніша екскурія 2799
Перші поселення, унікальні дерева: як у Гощі відбуваються найпозитивніша екскурія

Не дивлячись на дещо прохолодну погоду гід із посмішкою на обличчі зустрічав усіх хто прийшов у цей день на його екскурсію.

У неділю, 4 жовтня відбулася екскурсія Гощею з гідом Володимиром Коташевським. Екскурсії відбуваються в рамках реалізації проекту Гощанської селищної ради, який підтримав Український культурний фонд. Кореспондентка «Район.Гоща» разом із місцевими жителями прогулялася історичними куточками селища.

«Екскурсія  для  усіх  охочих 4 жовтня», прочитала  я  на  сторінці Гощанської  селищної  ради. Менше години автобом, і на  місці. Не дивлячись на дещо прохолодну погоду, гід радо  зустрічав  усіх, хто прийшов у цей день на  екскурсію.

Поки прогулюємося парком лунали і жарти, і життєві історії.
Поки прогулюємося парком лунали і жарти, і життєві історії.

Володимир Коташевський  розповідає про досвід проведення екскурсій. Найбільш цікаві теми  йому підказали самі гощанці. Чоловік у вільну хвилину доглядає за парковими рослинами. В коротних перервах між роботою розповідав  гостям та мешканцям  селища про дерева, які тут ростуть, а також про історію селища.

Гід Володимир Коташевський
Гід Володимир Коташевський

Наша мандрівка стартувала із Гощанського парку. Тут Володимир розповів історію селища. Він сказав, що все почалося щонайменше 7 тисяч років тому. Саме тоді, на території сучасної Гощі, виникли перші поселення.

Гід  Володимир розповідає, що під час розкопок, які  проводилися на замовлення Гощанської селищної ради в 2018 році науковці виявилили на березі річки Горинь ознаки проживання древнього роду людей, які прожили  на одному місці  понад 100 років.

Про велийкий та поважний ясен, який старший за парк.
Про велийкий та поважний ясен, який старший за парк.

Цікавий факт, що на тому ж самому місці через тисячі років  селилися люди і бронзового, і дохристиянського періоду. І зрозуміло, що вони між собою ніяк не домовлялися про це. А обирали це місце через його зручне розташування: високі береги, близькість річки та джерельної води, родючі землі. Саме така сукупність природних факторів забезпечувала   продовження життя роду.

Також Володимир Коташевський розповів чому селище називається саме «Гоща». Зі слів гіда, в часи Київської  Русі  в тогочасному  добре укріпленому  городищі  неподалік  великого у ті  часи  міста Дорогобуж  проживали купці які  мовою  древньої  Русі  - «гості».

Варто сказати, що під час прогулянки парком ми почули, який вигляд мало селище у різний період, про його історичні райони такі як: Застав'я, Закляштор та інші. Про важливих осіб, які відвідували у давнину селище, про пам'ятники та фабрики,що були у Гощі починаючи з початку 19 ст.

Садиба Валевських
Садиба Валевських

Власне і  сам парк у якому проводяться  екскурсії має історичне значення. На  запрошення  власників – родини Іпогорських – Ленкевичів ще в кінці 18 ст.  парк  закладав досвідчений майстер  садово-паркової архітектури, ім’я якого не відоме, але  він залишив про себе пам'ять  в унікальних деревах. Парк є унікальною історичною «родзинкою» селища, він має свою історію та давні й рідкісні дерева. Тут можна побачити найстаріше на Західній Україні  дивовижне дерево Гінкго, Тополю чорну,  якій понад 150 років, 300-річний ясен, який старіший за парк.

Листва дерева Гінго
Листва дерева Гінго

Зі спогадів старожилів, що проживали  споконвіку в Гощі, і за панів і  у часи польського панування вхід до  парку простим мешканцям  містечка  був  заборонений. За Польщі, до 1939 року українці могли потрапити у парк лише 2 рази на рік у дні  польських державних свят.

Розповідали про поважний вік дерев у Гощінському парку
Розповідали про поважний вік дерев у Гощінському парку

Впродовж усієї прогулянки  місцеві мешканці, доповнювали розповіді екскурсовода спогадами своїх  дідусів та  бабусь  про  минуле  селища. Гід  Володимир зазначив, що Гоща має ще багато історій та легенд, про які варто розповісти, але які не можна вмістити лише в одну екскурсію. Тому напевно варто нам чекати продовження подорожей історією та  легендами  селища. На  наступну  екскурсію я поїду  обов’язково. І  Вас запрошу.


 

Фото: Kolya Nemkovych.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024