стрічка

У навчальних закладах Гощанщини у повітрі знайшли шкідливі речовини

07 Листопада 2018, 17:40
У навчальних закладах Гощанщини у повітрі знайшли шкідливі речовини 1077
У навчальних закладах Гощанщини у повітрі знайшли шкідливі речовини

На Гощанщині зареєстрували перевищення рівнів таких шкідливих речовин як формальдегід і фенол.

У навчальних закладах Рівненської області,  підчас  здійснення  планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) та проведення лабораторних досліджень зареєстрували перевищення рівнів фенолу та формальдегіду у повітрі закритих приміщень дитячих та підліткових закладів. Про це повідомляє  головний спеціаліст відділу безпеки середовища життєдіяльності управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства .

Із застосуванням лабораторних методів дослідження обстежили 71 дитячий та підлітковий заклад, із яких 56 – школи та 15 – дитячі дошкільні заклади.  Всього відібрали та дослідили по 165  зразків повітря закритих приміщень  на вміст фенолу і формальдегіду. 

Питома вага невідповідності гранично допустимих концентрацій фенолу становила 17,6% т формальдегіду – 6,7%

Перевищення рівнів формальдегіду і фенолу зареєстрували  у приміщеннях навчальних закладів  Березнівського, Володимирецького, Гощанського, Корецького, Костопільського, Млинівського, Острозького, Рівненського районів та у Рівному. Невідповідність гігієнічним  нормативам за рівнем формальдегіду становить у 1,2 – 4,7 разів, а за рівнем фенолу – у  1,2 – 2,7 разів.

Однією з основних причин  високого рівня фенолу та формальдегіду є проведення будівельних та ремонтних робіт, використання різноманітних лаків та  фарб, деревостружкових плит, облаштування підвісних стель, лінолеуму та ламінату,  встановлення нових  меблів. 

Не менш важливе значення  має абезпечення вікон фрамугами  та своєчасне провітрювання, наявність та ефективна робота припливно-витяжної вентиляції, забезпечення площі фрамуги до площі підлоги у співвідношенні 1/50.

Відповідно до гігієнічних нормативів гранично допустима концентрація фенолу та формальдегіду у повітрі закритих приміщень навчальних закладів  не повинна  перевищувати 0,006 мг/м.куб   та 0,003 мг/м. куб.

Зазначимо, що пил, пари та  водний розчин фенолу дуже швидко всмоктуються,  подразнюють слизові оболонки і мають вплив на нервову систему.  До ознак гострого отруєння фенолом  відносяться:  чхання, кашель, запаморочення, головний біль, блідість шкіри, нудота. При важкому отруєнні може настати втрата свідомості.

При потраплянні формальдегіду у організм спостерігаються блідість, загальне нездужання, головний  біль,  утрудненне дихання.  При потраплянніформальдегіду   вражається  нервова  і репродуктивна системи та очі.

При постійному вдиханні фенолу і формальдегіду можуть виникати гострий бронхіт, запальні процеси слизової оболонки очей, наростаючі запаморочення, утруднення дихання, відчуття страху, нудота, слабкість.

Отже, зважаючи на отруйні властивості фенолу і формальдегіду, при перевищенні  їх рівнів, перебування дітей та дорослих у таких приміщення  категорично заборонене.

При встановленні фактів перевищення рівнів шкідливих речовин у повітрі закритих приміщень, Головне управління Держпродспоживслужби та його територіальні органи надають пропозиції щодо негайної заборони перебування дітей у таких приміщеннях, проведення комплексу  заходів, спрямованих приведення повітря закритих приміщень  до гігієнічних нормативів, підтвердження відповідності повітря закритих приміщень вимогам нормативних значень шляхом лабораторних досліджень лабораторіями, що акредитовані на такий вид досліджень.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024