стрічка

Свята, іменини та дати 17 жовтня: Міжнародний день боротьби з бідністю

17 Жовтня 2018, 10:20
Свята, іменини та дати 17 жовтня: Міжнародний день боротьби  з бідністю 2317
Свята, іменини та дати 17 жовтня: Міжнародний день боротьби з бідністю

«Боротьба за ліквідацію бідності - один із головних моральних викликів нашого часу - не може залишатися метою одиниць; вона повинна стати покликанням для багатьох. У цей Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності я закликаю всіх приєднатися до цієї боротьби. Разом ми можемо досягти реального і значного прогресу у справі ліквідації убогості» (Витяг з послання Генерального секретаря ООН з нагоди Міжнародного дня боротьби за ліквідацію бідності, 17 жовтня 2006 року.)

Історія проведення Міжнародного дня боротьби з бідністю нерозривно пов’язана з датою 17 жовтня 1987 року. В той день більше ста тисяч чоловік зібралися на площі Трокадеро в Парижі, де в 1948 році була підписана Загальна декларація прав людини, щоб віддати данину пам’яті жертв убогості, насильства і голоду. Присутні заявили, що убогість є порушенням прав людини, і підтвердили необхідність спільними зусиллями добиватися дотримання цих прав. Відповідні заяви накреслені на пам’ятному камені, який був відкритий в той день.

Народні прикмети:

З 17 жовтня зазвичай суттєво холоднішає, зима наближується, і це відчувається. Подейкують, що цього дня не можна ходити до лісу. А все тому, що, за легендою, лісовики ламають дерева та лякають звірів перш ніж піти зимувати. 

Зверніть увагу на позитивний антициклон. Якою буде погода протягом тижня. Починаючи з понеділка і протягом усього тижня на вулиці буде справжня осіння казка з теплом, сонцем та яскравим листям і калейдоскопом краси.

Іменини святкують: Амоній (Аммон), Онисим, Варсонофій, Вірінея (Вероніка), Володимир, Гай, Гурій, Давікт (Адавкт), Дамара, Домніна, Евдемон, Євсевій, Єрофій (Іерофей), Іона, Каллісфену, Наполеон, Нектарій, Павло , Петро, Піоро, Просдока (Проскудія), Степан (Стефан), Фауст, Херімон, Еллади.

Цей день в історії:

 

1346 - шотландська армія зазнає поразки в битві при Невіллс-Кросс і Шотландія вибуває з Столітньої війни.

1831 - Майкл Фарадей відкриває фізичне явище - електромагнітну індукцію.

1888 - царський поїзд імператора Олександра III зазнає аварії під Харковом, імператор і його сім'я залишилася цілою.

1896 - прем'єра п'єси А. Чехова «Чайка» завершується повним провалом, після чого він зарікся писати щось для сцени.

1897 - оголошено про будівництво аеродинамічної труби російським фізиком К. Е. Ціолковським.

1990 - у цей день була заснована база даних IMDb (Internet Movie Database), найбільша на планеті база даних та веб-сайт про кінематограф.

1933 - біжить в США Альберт Ейнштейн.

1959 - перші штучні алмази виробляє південноафриканська компанія «Де Бірс».

1968 - з території Чехословаччини починається поетапне виведення союзних військ.

1996 - у Чечні обирається новий прем'єр-міністр - Аслан Масхадов. 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024