стрічка

Свята, іменини та дати 14 жовтня: День захисника України

14 Жовтня 2018, 11:00
Свята, іменини та дати 14 жовтня: День захисника України 1270
Свята, іменини та дати 14 жовтня: День захисника України

Покров Пресвятої Богородиці – це велике православне свято 14 жовтня присвячене чудесному явищу Богоматері віруючим в Константинополі. За переказами, чудо сталося в X столітті, коли столиця Візантії була в облозі ворожим військом. Багатогодинне нічне богослужіння було присвячено позбавленню від нашестя.

Богородиця пройшла в церкві по повітрю, ревно і довго молилася з віруючими, після чого простягла над ними свій покрив – хустку, якою Діва Марія покривала голову. Саме цей момент став основою сюжету для написання ікон Покров Пресвятої Богородиці. Разом з нею іконописці зображують Іоанна Предтечу і Іонна Богослова, інших святих ангелів, однак вони не є обов’язковими фігурами на іконі.

День захисника України –  у 2014 році президент Петро Порошенко своїм указом встановив День захисника України на 14 жовтня. Глава держави також скасував святкування Дня захисника вітчизни, який відзначався 23 лютого в честь створення Червоної Армії.

Радянський «червоний день календаря» був скасований у зв’язку з наростаючою агресією Росії і жорстокими боями на Донбасі влітку і восени 2014 року. Замість нього засноване свято День захисника України, який закономірно припадає на Покров Пресвятої Богородиці – покровительки і заступниці українського воїнства.

Свято День українського козацтва продовжує історичну традицію Запорізької Січі. Запорізькі козаки шанували Богоматір і вважали її своєю заступницею. Військові походи Війська Запорізького традиційно починалися молитвою біля храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці.

За даними істориків, перша така церква була побудована в XVI столітті, в ній зберігалася унікальна ікона Діви Марії, козацькі прапори, печатки, бунчуки і інші клейноди. Зараз на острові Хортиця на території національного заповідника відбудована копія дерев’яної Покровської церкви.

День УПА – Українська повстанська армія, яка воювала за незалежність України в 1942-1955 роках, – неоднозначна і суперечлива сторінка в вітчизняної історії. Діяльність УПА породила безліч міфів, навколо яких точаться запеклі суперечки і які розколюють українське суспільство.

Наприкінці Другої світової війни і після її закінчення в боротьбі з УПА радянські, польські, чехословацькі війська вели тривалі військові операції в лісових районах Карпат і на Волині. Своє існування повстанська армія припинила з арештом останнього лідера ОУН-УПА Василя Кука.

Найбільш стійким воїном УПА виявився Ілля Оберишин, який офіційно вийшов з підпілля тільки в 1991 році. До цього у нього не було ніяких документів, з керівництвом він втратив зв’язок в 1951 році, після чого діяв самостійно.

Іменини святкують: Олександр, Ананій, Віра, Готія, Григорій, Денеготія, Дігна, Домнин, Донат, Євагрій, Евпроб, Іван, Каст, Киріак, Крискент, Марціал, Михайло, Пассік, Петро, Преп (Проп), Прим, Пріск, Роман, Сава, Сатурнін, Фавстіна, Януарій.

Цей день в історії:

 

1066 - війська Вільгельма Нормандського розбивають англосаксонську армію в битві при Гастінгсі.

1529 - турецькі війська відмовляються від завоювання Європи внаслідок зняття облоги Відня.

1851 - засновано авторитетне агентство новин Рейтер у Великобританії.

1918 - в Криму відкрився Таврійський університет.

1926 - опублікована дитяча книга «Вінні-Пух», автор Алан Мілн.

1933 - Нацистська Німеччина активно готується до війни і виходить з Ліги Націй.

1942 - на заході України створена Українська повстанська армія (УПА).

1943 - німецькі війська в ході Другої світової війни залишають Запоріжжя.

1964 - Леонід Брежнєв став генсеком КПРС, змінивши Микиту Хрущова.

1994 - вихід на екрани культової кінострічки сучасного кіно «Кримінальне чтиво» режисера Квентіна Тарантіно. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024