стрічка

На які проекти отримають кошти громадські організації Гощанщини

12 Жовтня 2018, 16:56
1194

У Гощі реалізують два проекти спрямованих на  розвиток громади. Кошти виділять з обласного бюджету на втілення таких проектів як: «Гоща активна» та «Учасницьке бюджетування, як крок до якісних змін» 

На офіційному сайті Рівненської обласної державної адміністрації 9 жовтня оприлюднили інформацію про 9 найліпших проектів, які виграли громадські організації. Їх реалізовуватимуть коштом обласного бюджету. Два із них – стосуються Гощі, повідомляє Гощанська селищна рада.

ГО «Спілка велосипедистів Рівного» представила на розгляд конкурсного журі проект «Гоща активна». Його суть в тому, аби сформувати у гощанців активну позицію під час напрацювання та реалізації питань місцевого значення. Проекту заявку підтримали.

Під час реалізації проекту «Гоща активна» проведуть два тренінги, програму-практикум зі створення атракційнного маршруту «Гощанське Погориння». Наприкінці проекту сформують робочий кейс про те, як мобілізувати та об’єднати  громадськість, бізнес та органи місцевого самоврядування для вирішення проблем, які існують в громаді.

«У Гощі є можливості розвиватися, ми прагнемо, аби це зрозуміли мешканці, депутати та бізнес. Важливо, що проект передбачає створення атракційного туристичного маршруту «Гощанське Погориння» та його промоцію. Для цього створимо 3D-тур маршруту та два відео з використанням аерозйомки. Плануємо досвід впровадження проекту в Гощі поширюватимемо й у інших містах області», – розповідає керівник ГО «Спілка велосипедистів Рівненщини» Юрій Ойцюсь.

Ще один проект, який підтримали в області, презентувала Рівненська обласна організація Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА».  Організація розробила проект «Учасницьке бюджетування, як крок до якісних змін», який теж втілюватимуть в Гощі.

Наразі, мешканці недостатньо активні в громадському, публічному та політичному житті своїх громад. Люди мало впливають на формування місцевої політики. Це стосується й бюджетного процесу. Здебільшого під час формування бюджету мешканців не інформують про його використання, розподіл на наступний рік. Людям не дають змоги формулювати пріоритети бюджетної політики, бо немає механізму, який би дозволяв враховувати думку громадян на початкових стадіях бюджетного процесу»– зауважує координаторка проекту Олена Чудінович.

Під час реалізації проекту проведуть просвітницьку роботу з представниками влади, бізнесу та активними мешканцями Гощі щодо партиcипації (залучення мешканців громади до процесу ухвалення рішень). Популяризуватимуть бюджет участі. Підсумками проекту стане напрацювання Положення «Про громадський бюджет». Це дозволить гощанцям впливати на розподіл частини бюджетних коштів.

Проект реалізовуватимуть спільно із Гощанською селищною радою.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024