стрічка

У жовтні садиба Валевських стане власністю Гощанської громади

04 Жовтня 2018, 14:00
У жовтні садиба Валевстких стане власністю Гощанської громади 2200
У жовтні садиба Валевстких стане власністю Гощанської громади

У власність Гощанської селищної ради передадуть садибу Валевських, а опісля розпочнуть роботу над її реконструкцією.

Садиба Валевських у селищі Гоща - унікальна для України. Адже витримана у стилі шале - альпійського будиночка з фахверковим (каркасним) фасадом і мансардним поверхом. Такі будували колись у Західній Європі. Наразі пам’ятка архітектури місцевого значення перебуває в аварійному стані.

Гощанська селищна рада нічого не може у садибі задля її збереження зробити, бо вона їй не належить. Тож попросила районну раду передати будівлю селищу.  Про це повідомляє «Радіо Трек»

«Протягом двох років триває процедура передачі. Але вона вже до логічного завершення доходить. У жовтні, скоріше за все, садиба вже буде власністю громади. І тоді нам буде швидше залучити того інвестора, зробити проект і виграти туди кошти. Звичайно, своїми коштами ми її не подужаємо», – розповів селищний голова  Микола Панчук.

Микола Панчук каже, що планує обов’язково садибу Валевських відновити. Тому що, пояснює, це - одна з найбільших пам'яток архітектури селища і його окрас, яка допоможе залучити туриста. А тим часом у Гощі поки просто популяризують садибу. Встановили вказівники на трасі Київ-Чоп у напрямку пам'ятки архітектури, провели біля неї фестиваль «Гощафест».

Також, як розповів керівник відділу стратегічного розвитку Гощанської селищної ради Євгеній Сульжук, зараз ведуть перемовини з поляками та білорусами, щоб подати спільний проект на грант транскордонної програми Європейського Союзу. Сума там невелика – 60 тисяч євро на всіх партнерів. Але це дозволить зробити садибу впізнаваною не тільки в Україні, а й за її межами.


 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024