стрічка

Свята, іменини та дати 29 вересня: Всесвітній день серця

29 Вересня 2018, 10:10
Всесвітній день серця 1367
Всесвітній день серця

Всесвітній день серця - ініціатива Всесвітньої федерації серця, його вперше організували в 1999 році і його підтримали багато значущих організацій. Мета свята - підвищити усвідомлення небезпеки в суспільстві, яка викликана епідемією серцево-судинних захворювань. Також проводяться профілактичні заходи для ішемічної хвороби і мозкового інсульту. Девіз дня: «Серце для життя».

Федерація проводить заходи в більш ніж 100 країнах: масова перевірка здоров'я, публічні лекції, наукові виставки і форуми, концерти, прогулянки і спортивні змагання. Щорічно ці заходи присвячені різним темам.

День отоларинголога (лора) України

У медиків є безліч свят. Один з них, 29 вересня, відзначать ЛОР-лікарі, які спеціалізуються на хворобах вуха, горла, носа, голови та шиї.

Без отоларинголога обійтися також не просто, як і без будь-якого іншого. ЛОР-органи настільки взаємопов’язані один з одним, що тільки кваліфікований фахівець в змозі розібратися у всіх нюансах цієї галузі медицини. Здавалося б, нічого складного в цій професії немає: бери собі носове або гортанне дзеркало, вушну воронку і досліджуй пацієнта. Якби все було так легко, то отоларингологи виявилися б незатребуваною категорією лікарів. Що насправді не так. Ці фахівці дуже популярні і завжди потрібні, тому що ми всі хочемо дихати, чути і ковтати без болю.

Про ЛОР-віруючих згадують зазвичай в осінньо-зимовий період, коли імунітет вже ослаб, а сльота дає про себе знати застудою та іншими неприємностями. Втім, вони вже до цього звикли, бо розуміють специфіку своєї професії: перебувати завжди там, де чекають і сподіваються.

Сьогодні в православ'ї відзначають пам'ять святої Євфимії Всехвальної, яка жила в кінці 3-го - на початку 4-го століття в Халкідоні. А на Русі сьогодні ловили птахів і проводили ворожіння на цих кісточках. Так можна було дізнатися, якою буде зима. Вважається, що чим більше жиру на кістках качки або глухаря, тим сильніше будуть взимку морози. Також сьогодні заготовляють капусту на зиму, зазвичай її квасили.

Іменини святкують: Олексій, Віктор, Григорій, Йосип, Людмила, Сергій.

Цей день в історії:

1650 - у Лондоні Генрі Робінсоном відкрито перше в світі шлюбне агентство.

1829 - заснування знаменитої поліцейської служби - Скотланд-Ярд у Великобританії.

1907 - відкрито трамвайний рух у Петербурзі.

1918 - Болгарія капітулює в 1-й Світовій війні.

1926 - Києво-Печерська лавра отримує статус музею.

1938 - оформлена «світове зрада», а саме складено Мюнхенську угоду.

1941 - початок масових убивств у Бабиному Яру, в Києві (усього вбито близько 60000 євреїв, мирних жителів і військовополонених).

1943 - знаменитому російському розвіднику Ріхарду Зорге Токійський суд виніс вирок - смертна кара.

1990 - перший виліт американського винищувача п'ятого покоління F-22.

2003 - початок провокації з боку Росії щодо України: будівництво дамби від берегів Таманського півострова до українського острова Коса Тузла. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024