стрічка

На Гощанщині штрафуватимуть за спалювання сухого листя

20 Вересня 2018, 11:30
На Гощанщині штрафуватимуть за спалювання сухого листя 1405
На Гощанщині штрафуватимуть за спалювання сухого листя

Спалювати сухі рослини - це не лише шкідливо для екології та здоров'я кожної людини, яка вдихає дим від вогнища. Такі вогнища ще суперечать законодавством, покарання за таке порушення може стягуватися штраф.

«Окрім прохолодних вечорів та ранків, жовто-багряного листя на деревах, осінь приносить у наші міста та села дим. Це свідчить, що закінчився сезон збирання цьогорічного урожаю. Дбайливі господарі готуються до зими. А роблять це у відомий та простий спосіб: спалюють сухі рослини, опале листя та інший непотріб. І хоч прагнення до порядку – то безумовний плюс, але методи втілення цих принципів у життя – цілковитий мінус», - пише Гощанська селищна рада.

Спалювати сухі рослини та листя не можна. Це шкодить довкіллю й суперечить українському законодавству. Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювати листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77 Адміністративного кодексу України.

Не можна спалювати листя й відповідно до Правил благоустрою Гощі. В пункті 2.5.5 цих Правил сказано, що на об’єктах благоустрою селища заборонено розпалювати багаття, спалювати промислові чи побутові відходи, листя, гілки, тощо. Розпалене багаття, це вже підстава, аби інспектор із благоустрою Гощанської селищної ради чи поліція згідно з чинним законодавства склала протокол про порушення положень Адміністративного кодексу України. А далі вам доведеться платити штраф, мінімум – 340 грн.

Інший бік медалі у тому, що дим, який утворюється унаслідок згоряння сухої рослинності та опалого листя – справжня отрута. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини. А діоксини отруйні для людини.

Просимо вас дбати про довкілля й людське здоров’я. Не спалюйте суху рослинність та опале листя. Ліпше зробіть компостну яму, де органіка за зиму перегниє й ви матимете добриво, аби весною посадити картоплю.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024