стрічка

Свята, іменини, дати: що відзначають 26 серпня

26 Серпня 2018, 10:00
892

День шахтаря в Україні відзначають в останню неділю серпня, цьогоріч - це 26 серпня.

Професія шахтаря є найбільш небезпечною серед всіх інших професій з числа «мирних». Робота ця надзвичайно важка і несе пряму небезпеку для життя. 

У народі 26 серпня відзначається Тихон-страсний. У цей день люди наводили порядки в льохах, сараях та зимових сховищах, щоб позбутися від вогкості і пристріту.

Прикмети дня:

  • тихий вітер на Тихона - до легковажного вересня;
  • сильні вітри принесуть дощовий місяць;
  • якщо багато грибів, наступний рік буде хлібним.

Іменини святкують: Ірина, Ксенія, Євдокія, Парамон, Микола, Яків, Костянтин, Олексій, Василь, Іван, Тихон, Максим.

Цей день в історії:

1071 - війська турків-сельджуків здобувають перемогу над візантійцями в битві при Манцикерте: в полон потрапив візантійський імператор Роман IV Діоген, ціною викупу стала поступка туркам ряду земель в Малій Азії.

1346 - англійські війська короля Едуарда III наголову розгромили французів в битві біля Кресі в ході Столітньої війни (англійці вперше використали гармати, що і вирішило результат битви).

1907 - знаменитий ілюзіоніст Гаррі Гудіні виконав неймовірний фокус: будучи закутим в ланцюги і кинутий у воду примудрився спливти на поверхню через 57 секунд.

1914 - у ході Першої світової війни війська Російської імперії зазнали від німців жорстокої поразки в битві при Танненберзі (командувач російської армії генерал Олександр Самсонов застрелився).

1918 - більшовики провели націоналізацію театрів в Росії.

1978 - венеціанський кардинал Альбіно Лючані обраний Папою римським (тобто главою Римсько-Католицької церкви в усьому світі): вважав, що суперечність між словами і справами католиків породжує атеїзм, зневажливо ставився до дипломатичних інтриг, зарахований до лику святих.

1991 - керуючий справами ЦК КПРС Микола Кручина викинувся з балкона своєї квартири (багато дослідників вважають це замовним убивством у зв'язку зі зникненням "золота партії").

1999 - знаменитий американський спринтер Майкл Джонсон встановив новий світовий рекорд з бігу на 400 метрів (результат склав приголомшливі 43.18 секунди).

2008 - розчленування Грузії: в результаті участі Росії в грузино-осетинському конфлікті Президент Росії Д. А. Медведєв підписав указ про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії (небагато країн наслідували приклад росіян: Республіка Нікарагуа, Боліваріанська Республіка Венесуела і Республіка Науру).

2009 - відкрився експортний газопровід з Росії до Південної Осетії "Дзуарікау - Цхінвал" (є самим високогірним у світі). 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024