стрічка

Яблучний Спас: прикмети, традиції, звичаї

19 Серпня 2018, 14:00
2103

Сьогодні православні всього світу відзначають Преображення Господа Ісуса Христа і Спаса нашого. У християнстві 19 серпня ще називають Спасом на горі. Згідно з Біблією, цього дня – рівно за 40 днів до розп’яття – Ісус з учнями піднявся на гору Фавор. Під час молитви лице Ісуса освітило яскраве світло, а його одяг став білосніжним. Ісус преобразився на очах своїх учнів, відкривши їм своє призначення. Звідси ще одна назва свята – Преображення Господнє.

Про народні прикмети на Яблучний Спас, і які існують традиції, пов'язані з цим святом, – розповідає Obozrevatel.

Свято Преображення Господнього обране для освячення плодів, тому що у цей час в Єрусалимі якраз дозрівав виноград, який з самого початку було прийнято освячувати. Згодом до винограду додались й яблука, які густо родять на українських землях, мед, груші, вінки з жита та пшениці. Звідси ще одна назва — Яблучний Спас.

Яблучний Чпас: чого не можна робити

На Яблучний спас не можна вбивати комах. Уважають, що якщо в цей день муха двічі сіла на руку одній людині, то їй щаститиме весь рік. Батькам, у яких померли діти, до Яблучного Спаса не можна їсти яблука. Є повір'я, що якщо їх не вживати, то малюк покуштує яблук у Раю, а якщо смакувати цими фруктами – то яблучок дитині не дістанеться.

Як і на Медовий Спас, спочатку прийнято пригощати освяченими плодами нужденних і дітей. У це свято не можна бути в поганому настрої і псувати його іншим людям, працювати по дому, голосно розмовляти, сваритися, бажати кому-небудь зла.

Прикмети на Яблучний Спас

  • Прийшов Спас – бери рукавиці про запас.
  • Якщо на Спаса сухо - осінь буде така ж.
  • Пройшов Спас – пішло літо від нас.
  • Який другий Спас, такий і січень.
  • Який день на другий Спас, така і Покрова.
  • Сухий день віщує суху осінь, мокрий - мокру, а ясний – сувору зиму.
  • На другий Спас освячують у церкві яблука, мед і горох у стручках.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024