стрічка

Долю гощанського кладовища обговорили на засідання селищної ради

17 Серпня 2018, 13:00
1553

На сесії Гощанської селищної ради окрім розгляду питань порядку денного депутатів просили підтримати ідею впорядкування Гощанського кладовища та пояснювали, чому у Гощі не ремонтують дороги.

13 серпня відбулася 32 сесія сьомого скликання селищної ради. Засідання тривало протягом 5 годин, повідомляє Гощанська селищна рада.

Депутати розглянули такі 10 питань:

  • «Про внесення змін до селищного бюджету на 2018 рік»;
  •  «Про внесення змін до Програми з благоустрою Гощі на 2018 рік»;
  • «Про затвердження Програми впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації у приватних житлових будинках садибного типу та Порядку виділення та використання коштів на фінансову підтримку впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації у приватних житлових будинках садибного типу»;
  •  «Про внесення змін до Програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у Гощі на 2015-2018 рр».

Чи потрібно упорядковувати Гощанське кладовище й хто це робитиме?

На сесії до депутатів селищної ради звернулася голова районної організації ветеранів Людмила Музичук із пропозицією увести в штат КП «Агентство розвитку Гощі» працівника, який би впорядковував  кладовище, відповідав за увесь процес пов’язаний із похованням: від визначення місця, де хоронитимуть небіжчика, надання катафалка на похоронну процесію, до упорядкування могил.

На це звернення депутатка селищної ради Ірина Білошицька зауважила,  що депутати ради не втручаються в діяльність комунального підприємства й нагадала, що у цьому році із селищного бюджету виділяли 50 тис. грн. на обкошування кладовища.

Директор КП «Агентство розвитку Гощі» Галина Чуб’юк повідомила депутатів, що відповідно до ст. 30 Закону України «Про поховання та похоронну справу» утримання кладовища, а також інших місць поховання забезпечують виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Тобто, якщо депутати виділять кошти на ще одну штатну одиницю в КП, можна буде швидко впорядкувати територію кладовища. Галина Іванівна наголосила, що 5 двірників не можуть прибрати 3,7 га. Саме таку площу займає Гощанське кладовище. Ще 0,5 га – площа по його периметру.


 

Депутат селищної ради Василь Заболотний запропонував частину коштів на утримання працівника виділили із селищного бюджету, а частину  зібрати громаді. Аби знати, хто із громади готовий фінансово прилучитися до цього процесу, створити банк даних. Також Василь Іванович зініціював проведення акції прибирання кладовища.

Із пропозицією узяти працівника лише на два місяці й зрозуміти чи ефективним буде його діяльність, звернувся депутат Андрій Бабінець.

Насамкінець дискусії селищний голова Микола Панчук запропонував повернутися до розгляду цього питання на наступній сесії із урахуванням пропозицій депутатів: створити банк даних осіб, які готові платити за прибирання території кладовища, залучити до цього процесу активних прихожан місцевих церков, депутатам провести на своїх виборчих округах збори й запитати у гощанців, чи треба працівник на місцевому кладовищі.

Дороги не ремонтують, бо не можна пройти експертизи.

Ще одне важливе питання, про яке говорили депутати – місцеві дороги, які потребують ремонту. Але нині проблема не у відсутності коштів, а в експертизі доріг, яку Укрдержбудекспертиза в Рівненській області затягує. Про це депутатам селищної ради повідомив керівник красносільського МПП «МВА» Ваграм Мурадян, який представляє підрядну організацію, яка ремонтує дороги. Зі слів представників МПП не можна розпочати реконструкцію вул. Незалежності, бо з 21 червня проект перебуває на експертизі. Реконструкцію цієї дороги розпочали ще минулого року. Встановили там бордюри. Але за рік ціни зросли. Відповідно довелося коригувати  проектно-кошторисну документацію, яку зараз ще не затвердили.


 

Також не вдається отримати експертні звіти проектів вул. Тихої, Червоної Долини, Нової.

Селищний голова повідомив депутатам, що виготовлена проектно-кошторисна документацію та пройдено експерту оцінку щодо облаштування тротуару вул. Незалежності від в’їзду в Гощі зі сторони автовокзалу, до площі Героїв майдану. Вартість робіт становить 5,2 млн. грн. Тепер потрібно шукати додаткові джерела фінансування, бо із селищного бюджету коштів на цей проект не вистачить.

На сесії йшлося про те, що мешканцям вулиці Костомарова, де теж треба робити дорогу, доведеться почекати. Проектно-кошторисна документація на ремонт цієї вулиці уже виготовлена, але по ній  пролягають каналізаційний колектор, який потрібно ремонтувати. Зараз експерти готують попередні пропозиції щодо ремонту колектора. Лише, коли поремонтують каналізацію ремонтуватимуть дороги.

Що таке револьверний фонд й чим він допоможе гощанцям.

Про це депутатам розповів заступник селищного голови Юрій Сульжук. Особливість револьверного фонду у тому, що власникам приватних будинків дають кошти на впровадження енергозберігаючих технологій, які протягом року потрібно повернути. Джерелом фінансування виступатиме Гощанська селищна рада.

У Гощанської селищної ради є програма підтримки ОСББ, – звернувся до депутатів Юрій Сульжук. – Ми виділили 300 тис. грн на реалізацію їхніх енергозберігаючих проектів. Склалася ситуація, що мешканці багатоповерхівок у ліпшому становищі ніж ті, хто має приватний будинок. Ми пропонуємо приватним господарствам кошти, але не більше 20 тис. грн. на одне домогосподарство, які протягом року вони повинні повернути.

Депутат селищної ради Олександр Ткаченко висловив пропозицію про те, що проект потрібно доопрацювати й винести на голосування на наступну сесію.

У результаті обговорень, більшість проектів, які виносилися на розгляд сесії, депутати підтримали.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024