стрічка

Проект «Тут і зараз» у Гощі

16 Серпня 2018, 14:00
1319

Два дні у рамках проекту «Тут і зараз» волонтери зі сходу України працювали в Гощі. Вони розфарбовували стіну місцевого стадіону, встановлювали вуличні тренажери біля Дитячої юнацько-спортивної школи.

Матеріали для робіт, фарбу, пензлі, цемент закуповували за власні кошти. А вечорами проводили культурні заходи для себе та місцевих мешканців: у перший вечір показували фільм про ромів, у другий – читали – оповідання О. Генрі, вірші Ліни Костенко, Тараса Шевченка та співали пісні, пише Гощанська селищна рада.


 

Ідею подорожі селищами України на автобусі привезла із США у 2012 році волонтерка Дарина Баталова. Тоді цей проект називався «Help and travel», а його учасники подорожували одним автобусом. Із початком воєнного протистояння на Сході України з’явилася нова соціальна проблема – непорозуміння між регіонами. Це змінило формат проекту. Тепер волонтери їздять двома маршрутами. Ті, хто мешкають на сході, їдуть на захід, а мешканці заходу подорожують на схід. Сам проект почали називати «Тут і зараз».

 Зміни, які ми несемо відбуваються тут і зараз, – акцентує координатор проекту Тетяна Товстенко. – Ми їдемо в громади не лише допомогти чи обмінятися культурним досвідом. Ми їдемо, аби показати, що за один день можна змінити життя у селищі. Ми не вирішуємо усіх проблем, але кілька проектів реалізуємо.



 

Проект «Тут і зараз» передбачає одну щорічну поїздку Україною. Волонтери відвідують 6 сіл. Фінансують тури грантодавці. Після Рівненщини команда західного туру «Тут і зараз» поїхала на Чернівеччину та Львівщину. Учасники східного туру відвідають три селища в Запорізькій, Донецькій та Дніпровській областях.

Куди їхати волонтери обирають заздалегідь. Через соціальні мережі пропонують усіх охочим узяти участь у конкурсному відборі. Потім розглядають заявку конкурсантів, їхню мотивацію, роботу, яку треба виконувати, умови проживання волонтерів.

Про можливість приїзду волонтерів у Гощу, я дізнався із соціальних мереж, – розповідає керівник відділу стратегічного розвитку Гощанської селищної ради Євгеній Сульжук. – Для цього я подав заявку. Дуже приємно, що волонтери обрали наше селище, яке стало одним із учасників проекту «Тут і зараз» у цьому році. Переконаний, що проекти міжкультурного діалогу, об’єднання спільних зусиль та волонтерства дають громаді мотивацію змінювати своє середовище на краще та розвиватися. Волонтери з проекту «Тут і зараз» подарували гощанцям свій час, зусилля, позитив, спілкування… І це чудово! А ще чудово, що Гоща відкрита та готова до міжкультурного діалогу.



 

Окрім реалізації цікавих проектів у селищах, волонтери «Тут і Зараз» проводять культурні заходи, показують фільми чи декламують вірші. Так вони показують молодим людям, що можна цікаво проводити час без алкоголю та нікотину, а також формують культуру толерантності, поваги до думки іншого.

Волонтерам у Гощі сподобалося, – ділиться враженнями координатор проекту «Тут і зараз» Дмитро Устич. – Сподіваюся, ми допомогли. У вас багато активних людей, які є лідерами громади. Вони є джерелом змін. Наші волонтери цей досвід повезуть у свої громади, формуватимуть у себе активне середовище й змінюватимуть свої селища. Гоща стане їм у цьому прикладом.



 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024