стрічка

Свята, іменини та дати 15 серпня: День археолога

15 Серпня 2018, 11:00
947

Сьогодні в багатьох країнах, в тому числі і в Україні, відзначається професійне свято - День археолога.

Також 15 серпня багато держав відзначають національні та пам'ятні дати. Наприклад, в Канаді та Новій Шотландії святкується Національний день, Індія і Республіка Конго відзначають День незалежності, Корея шанує День звільнення, а в Польщі проводиться Свято Війська Польського.

Католики відзначають сьогодні Успіння Пресвятої Богородиці.

У народі 15 серпня вшановували Степана Сінника. Саме в цей період завершувалася пора заготівлі сіна. Із зібраних цілющих трав плели вінки, які потім використовували для лікування від недуг. А ще в цей день купали коней і поїли їх через срібло, щоб ті були поступливими.

Головна прикмета дня: яка погода на Степана, таким буде і весь вересень.

Іменини святкують: Арнольд, Василь, Іван, Кирило, Роман, Степан, Тарас.

Цей день в історії:

778 - прикриваючи відхід військ Карла Великого, в Іспанії гине франкський маркграф Роланд (знаменитий герой французьких епічних оповідей, увічнений в поемі "Пісня про Роланда").

1620 - з англійського порту Саутгемптон виходить у плавання вітрильне судно "Мейфлауер", на ньому англійці перетнули Атлантичний океан.

1810 - на честь перемоги Наполеона під Аустерліцем ("битва трьох імператорів") в Парижі споруджена Вандомська колона.

1835 - запатентована пральна машина з обертовим барабаном (представляла собою дерев'яний ящик з рухомою рамою).

1877 - Томас Едісон запропонував використовувати як вітання при спілкуванні по телефону слово "hello".

1914 - вперше через Панамський канал (з'єднує Атлантичний і Тихий океан) проходить судно.

1920 - війська Червоної армії зазнають поразки у Варшавській битві (британські історики включили його в список 18 найбільш видатних переломних битв у світовій історії), це дозволило полякам почати мирні переговори і добитися на них істотних поступок від більшовиків.

1921 - шведський полярний дослідник Фрітьоф Нансен в Женеві (Швейцарія) очолив міжнародну конференцію з питань допомоги голодуючим Росії (однією з причин голоду була тривала Громадянська війна).

1944 - у ході Другої світової війни німці почали відходити на Лінію Зігфріда (система фортифікаційних оборонних споруд, окремі її елементи використовуються і сьогодні, зокрема військами НАТО).

1994 - у Францію доставлений Ілліч Рамірес Санчес (відомий як Карлос Шакал): один з найвідоміших і небезпечних терористів-найманців XX століття (історія цієї людини стала сценарієм для багатьох фільмів)

 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024