стрічка

Експерти провели комплексну санітарно-гігієнічну оцінку Гощанського району

03 Серпня 2018, 18:00
1547 Джерело: Гощанська селищна рада

Спеціалісти оцінили рівень якості повітря, ґрунту та шуму у Гощанському районі.

Рівненський обласний лабораторний центр представив картографування Рівненської області на підставі систематизованих в розрізі районів даних спостережень за окремими факторами середовища життєдіяльності людини, пише РадіоТрек.

Забруднення атмосферного повітря, минулого року перевищення гранично допустимих концентрацій  шкідливих речовин фіксувались в містах Рівне, Сарни, Костопіль, Березне, смт Гоща та Рокитне та в с. Маслянка Млинівського району.

Найбільш забруднене повітря спостерігалось у м. Костопіль, через надмірну концентрацію в ньому формальдегіду і сірчистого ангідриду; в м. Сарни, де було виявлено перевищення у середньодобових пробах пилу, діоксиду азоту, сірчистого ангідриту та формальдегіду; в м. Рівне, де виявлено перевищення ГДК формальдегіду, фенолу та діоксиду азоту.


 

Бактеріальне забруднення ґрунту в 2017 році виявлено в Березнівському та Радивилівському районах. Значна кількість проб ґрунту, забрудненого яйцями гельмінтів, припадає на Дубенський, Острозький, Радивилівський, Сарненський райони та м. Рівне.

 

Значна кількість територій області використовується для зберігання непридатних для використання пестицидів та забруднюється через неналежне поводження з ТПВ в місцях їх видалення.


 

Найбільший вплив шуму зазнало населення міст Рівне та Сарни. З меншими рівнями звуку, але у значній кількості досліджень фіксувались перевищення шуму в містах Здолбунів, Костопіль та Острог, в селищах міського типу Володимирець, Гоща та населених пунктах Рівненського району.
 

Відносно «тихими» були селища міського типу Рокитне, Зарічне і Млинів, міста Березне, Вараш та Радивилів, в яких перевищення допустимих рівнів шуму не реєструвалось або було незначним.


 

З харчових продуктів найбільш забрудненим, за результатами радіаційного моніторингу, є молоко. У трійку лідерів за рівнем його забруднення цезієм-137 увійшли Рокитнівський, Дубровицький та Зарічненський райони.


 

За результатами комплексної санітарно - гігієнічної оцінки відмітку «відмінний» не отримав жоден із районів області.

До територій із «задовільною» оцінкою увійшли такі райони: Дубровицький, Демидівський, Зарічненський, Корецький, Млинівський, та Рокитнівський.
 

Статуси «незадовільний» та «критичний» не отримав жоден з районів.

Проте у трійці найбільш забруднених територій із незадовільною оцінкою щодо ймовірних ризиків для здоров’я населення опинились міста Рівне, Костопіль та Сарни.


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024