стрічка

Тисячолітня історія Гощі

29 Липня 2018, 15:25
1547

Під час археологічних розкопок Гощанського городища були знайдені артефакти періоду енеоліту, бронзової доби, доби раннього заліза, раннього Середньовіччя та Середньовіччя.

Розкопки Гощанського городища ХІ-ХІІІ ст., проходили під керівництвом наукового співробітника Інституту археології національної академії наук України Олексія Войтюка. Гощанська селищна рада повідомляє, що вже відомі наукові висновки про проведеної роботи.

Можемо порадіти, адже Гощанщина є на землі з тисячорічною історією. Під час розкопок були знайдені артефакти періоду енеоліту, бронзової доби, доби раннього заліза, раннього Середньовіччя та Середньовіччя.

На дослідженій ділянці зафіксували чотири різночасові об’єкти.  За припущеннями дослідників перший об’єкт – це господарська допоміжна споруда, котра використовувалася у період ХІ-Х ст. і перестала функціонувати коли її покинули власники.  

Висновки щодо другого об’єкта робилися на основі аналогічних знахідок із території України. Це житлова споруда котра використовувалася в енеоліті носіями Волино-люблінської культури (VI тис. до н.е.).

Третій об’єкт зруйнований та ідентифікований лише завдяки залишкам печі. Основна його частина знищена вирівнюванням ділянки після Другої світової війни. Дослідники стверджують, що це залишки житла ІХ-Х ст.


 

 Для з’ясування функціонального призначення четвертого об’єкта потрібно проводити додаткові дослідження. За знайденими керамічними та дерев’яними виробами об’єкт датують городецько-здовбицькою культурою часів бронзи (ІІІ тис. до н.е.).

Відтепер селищна рада має можливість використовуватиме історичну роль та значення городища для промоції селища з метою розвитку туризму й залучення сюди поціновувачів минулого.

Коментарі
27 Травня 2020, 15:51
Розкопки - це дуже добре! Але трактування історичного значення знахідок і досі в дусі &amp;quot;русского мира&amp;quot; і Петра Толочка.<br/>З цього приводу рекомендую прочитати статтю &amp;quot;ДАВНЬОРУСЬКІ ЛІТОПИСИ – ЦЕ ФАЛЬШИВКИ 15-16 СТОЛІТЬ!&amp;quot; - https://sribnovit.com/kultura/davnʹorusʹki-litopysy-tse-falʹshyvky-15-16/<br/>Може варто мати український погля, а не підігравати Москві?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024