стрічка

На Гощанщині масово гинуть бджоли

18 Липня 2018, 15:13
864

Пасічники села Шкарів Гощанського району скаржаться на вмирання бджіл, та припускають, що це може бути результатом авіаоброблення полів.

У кількох районах Рівненщини загинули льотні бджоли. Збитки підраховують більше десятка пасічників. Бджолярі переконані: комахи гинуть через те, що фермери обробляють поля із авіації, про це пише видання «Крапка».

Анатолій Добродій із села Радиславка, що в Рівненському районі, бджолярством займається понад 40 років. Спершу господарював сам, а згодом до справи долучився і син Олег. На обійсті чоловіків стояло аж 76 вуликів. Добродії зізнаються, траплялися ситуації, коли частина комах гинула під час зимівлі. Однак випадку, коли за кілька днів загинули усі льотні комахи, не пригадують.

« Цьогоріч на полях неподалік села фермер вирощує сою, кукурудзу та соняшник. Сподівалися, що з останньої культури отримаємо щедрий збір меду. Проте трапилося таке нещастя… Усі бджоли, які працювали в полі, вимерли за тиждень. Заходиш на пасіку, а біля кожного вулика лежить купка-дві мертвих комах. Незадовго до цього наділи окроплювали з літаків, бджоли потрапили в полу дії хімікатів.», розповідає Олег Добродій. 

Випадок Добродіїв не поодинокий. Подібне нещастя спіткало ще кількох пасічників із цього населеного пункту, а також і села Городища Рівненського району та Шкарів Гощанського. До обласної спілки пасічників звернулися близько десяти господарів. Проте, переконані в організації, потерпілих значно більше.

«Кілька комах ми віддали до лабораторії на експертизу, проте встановити речовину, від якої вони загинули, там не змогли. Сказали, не мають таких реактивів. Тож скликали комісію, і написали акти в усі провладні органи краю», повідомляє голова спілки пасічників Андрій Тимощук.

Тим часом у Рівненській обласній асоціації фермерів та землевласників запевняють, що місцеві землероби до лиха не причетні. Оскільки зазначені поля орендують підприємці з інших регіонів. Втім, погоджуються, ситуація, у яку потрапили пасічники – неприйнятна. І перш ніж приступити до скроплювання полів із авіації, фермер зобов’язаний попередити про це пасічників за кілька днів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024