стрічка

Гощанська газета «Рідний край» на межі зникнення

17 Липня 2018, 09:00
6806

У результаті реформування преси до 2019 року у Гощі може зникнути видання «Рідний край».

1 липня розпочалися останні півроку на реформування державної та комунальної преси. За цей час змінити форму власності повинні 9 видань у Рівненській області, які не реформувалися до цього часу. Це понад 40% усіх комунальних видань області, повідомляє видання «Все тобі зрозуміло».

Реформування преси – одна із ключових медіа реформ в Україні, яка має забезпечити незалежність місцевих газет від органів влади. Виведення державних і комунальних підприємств з-поміж засновників друкованих ЗМІ та припинення їхнього фінансування із державного та місцевого бюджетів зменшить вплив чиновників на редакційні політики видань. Аби газети не були адмінресурсом для агітації та піару, згідно з реформою, усі видання повинні вилучити з засновників органи влади та здійснити перереєстрацію.

На втілення цієї реформи було відведено 3 роки й до кінця цього періоду залишилося останні 6 місяців. Однак, за даними Держкомтелерадіо, станом на 1 липня 2018 року незалежними стали лише 31% комунальних та 17% державних видань, а це лише 218 із 747, що підлягають реформі. Ті видання, які не встигнуть завершити передбачені законом процедури реформування до 31 грудня 2018 року, можуть втратити свої свідоцтва про державну реєстрацію. Практично, це означатиме позбавлення права надалі видавати газету.

Рівненська область – лідер за швидкістю роздержавлення. Проте навіть тут із 21 видання, що підпадає під роздержавлення, не реформувалися 9. Ці видання або знаходяться у процесі перетворення, або ще не розпочали реформування, ризикуючи після завершення реформи зникнути через бездіяльність своїх засновників.

Серед нереформованих комунальних видань області газети «Вісник Кореччини» (Корець), «Вісті Дубенщини» (Дубно), «Гомін» (Млинів), «Замок» (Дубно), «Новини Костопільщини» (Костопіль), «Прапор перемоги» (Радивилів), «Рідний край» (Гоща), «Сім днів» (Рівне), «Слово і час» (Рівне).

Варто підкреслити, що відповідальними за перереєстрацію видань є саме органи державної влади та органи місцевого самоврядування.
 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024