стрічка

У Садовому планують створити музей матері «Солідарності» Анни Валентинович

22 Вересня 2023, 15:55
Анна Валентинович 253
Анна Валентинович

У селі Садове Гощанської громади хочуть створити музей відомої українки, «української матері польської «Солідарності» Анни Валентинович

Про це написав на своїй сторінці у фейсбуці голова Гощанської селищної ради Микола Панчук. 

Він зазначив, що у п'ятницю, 22 вересня, мав нагоду зустрітися з представниками Товариства «З турботою про Батьківщину» імені Анни Валентинович. Воно діє у Варшаві.
 
Під час зустрічі сторони обговорили майбутню співпрацю. Зокрема, ідею створення музею імені Анни Валентинович у селі Садове.
 
«Це буде не лише місце вшанування її пам'яті, а й можливість для майбутніх поколінь дізнатися більше про життя і вклад Анни Валентинович у нашу історію», – зазначив Панчук.

Під час зустрічі
Під час зустрічі

Довідка
 
За інформацією видання «Радіо.Свобода» Анна Валентинович народилася 15 серпня 1929 року в селі Сінне (нині Садове, Рівненської области) в селянській родині Любчиків. Їй вдалося закінчити чотири класи сільської школи, коли в 1937 році померла мама і їй довелося тяжко заробляти, щоб вижити.
 
Під час Другої світової війни спочатку разом з польською родиною, для якої працювала, жила в околиці Варшави, вступила в члени Спілки польської молоді, почала активно боротися за права робітників, але за цю діяльність попала під нагляд спецслужб комуністичної Польщі. Їй загрожувало ув’язнення, але в 1952 році народила сина і це, до певної міри, її зберегло від в’язниці.
 
У 1996 році в результаті розшуків дізналася, що живе в Україні її найближча рідня і з того часу щороку відвідувала родину в Україні. В 1971 році Валентинович стала співорганізатором у створенні в Польщі вільних профспілок, за що її звільнили з роботи в корабельні. Це стало приводом до початку страйку, в процесі якого виникла незалежна профспілка «Солідарність». Першим пунктом вимог страйкарів було поновлення Анни Валентинович на роботі. Невдовзі після неї з роботи звільнили й Леха Валенсу. Після переговорів з комуністичнм режимом вимоги робітників було почасти задоволено, Валентинович і Валенсу поновили на роботі.

Діяльність жінки для польського антикомуністичного руху була настільки важливою, що, як з’ясувалося вже останніми роками, за нею шпигували близько 100 співробітників органів безпеки, а у 1981 році плянувався замах на її життя. Була це енерґійна, відважна і талановита жінка. Вона зіграла саму себе у фільмі Анджея Вайди «Людина з заліза». Так складалося, що у Польщі вважали саме її засновницею «Солідарности». Після введення в Польщі воєнного стану 13 грудня 1981 року її засудили до позбавлення волі.

 

Вже після повалення комуністичного режиму вона все частіше виступала з гострою критикою політики правлячих партій, що походили із руху «Солідарність», відмовилася від звання почесної громадянки Ґданська, від почесної пенсії, але прийняла з рук Президента США Джорджа Буша «Медалю Свободи», а з рук Президента Леха Качинського – Орден Білого Орла.

 

Серед загиблих в польському президентському літаку в Смоленську 10 квітня 2010 року була й українка Анна Валентинович.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024