стрічка

На Рівненщині місцевих жителів та переселенців тестуватимуть на цукровий діабет

20 Травня 2022, 12:10
На Рівненщині місцевих жителів та переселенців тестуватимуть на цукровий діабет 132
На Рівненщині місцевих жителів та переселенців тестуватимуть на цукровий діабет

У середньому за квартал на Рівненщині реєструють до 20 тисяч  випадків захворювань на цукровий діабет ІІ типу.

Про це інформують на сторінці Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я Рівненської ОДА у фейсбуці. 

Загалом під час зустрічі та презентації кампанії «Мисливці за діабетом», яка відбулася у Рівному, 129 осіб протестували на вміст глюкози у крові. З них 10 мали підвищений цукор, а одна людина мала показник 22,5, що в 2,5 рази перевищує норму глюкози після їжі.

Внутрішньо переміщені особи та журналісти мали сьогодні змогу перевірити свій рівень глюкози у крові. Це зумовлено тим, що на фоні хронічних стресів, спричинених війною, значно зростають ризики виникнення цукрового діабету 2 типу.
«У середньому за квартал ми реєструємо до 20 тис. випадків захворювань. У 2020 році було виявлено 41 тисячу випадків цукрового діабету, 2021 – 51 тисячу. Ми бачимо, що навіть не у воєнний час ріст захворювання спостерігається. Зараз ми прогнозуємо ріст захворювання. Адже ще багато залежить від діагностичних можливостей, від доступності до медичної послуги. Якщо цього не буде, говорити, що захворювання на цукровий діабет знизилось – недоречно», – зазначила начальниця управління медичної допомоги Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА Олена Гандзюк.

Сімейний лікар, лідер команди «Мисливців за діабетом» у Рівненській області Володимир Максимов розповів про кроки, що може здійснити кожен та вберегти себе від ризику розвитку цукрового діабету на 50 %. Отож, зменшити свою вагу на 5 % від маси тіла, застосовувати дозовані фізичні навантаження – 150 хв. на тиждень та вживати здорову їжу.

Регіональна координаторка проєкту «Діємо для здоров’я» у Рівненська області Наталія Фесовець розповіла про розгалужену інформаційну кампанію.

Зокрема, проведуть тренінг для сімейних лікарів з профілактики, ранньої діагностики, лікування цукрового діабету 2 типу.

У червні працюватимуть медичні мобільні бригади, що доїжджатимуть до віддалених сіл та проводитимуть обстеження жителів.

В одному з рівненських гуртожитків, де проживають внутрішньо переміщені особи, теж відбулось тестування на цукровий діабет 2-го типу.

Про інформаційну кампанію «Мисливці за діабетом»

Інформаційна кампанія «Мисливці за діабетом» – частина Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», що реалізується у партнерстві з Центром громадського здоров'я України та спрямована на скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні. Проєкт має на меті підвищити рівень обізнаності про цукровий діабет 2 типу в українському суспільстві, зокрема у групах ризику, а також залучити лікарів первинної ланки медичної допомоги до мотивації людей регулярно перевіряти свій рівень глюкози у крові та змінювати спосіб життя.

Про Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я»

Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» (Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні) має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від НІЗ. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC). Проєкт впроваджується на національному, регіональному (Львівській, Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській та Херсонській областях) та територіальному рівнях (робота з громадами).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39