стрічка

Ветеринарка пояснює, чому дикі тварини хворіють на сказ

03 Лютого 2022, 15:16
Ветеринарка пояснює, чому дикі тварини хворіють на сказ 189
Ветеринарка пояснює, чому дикі тварини хворіють на сказ

Останнім часом можна почути інформацію про те, що на Волині відбуваються спалахи сказу, зокрема такий випадок був в селищі Іваничі.  Дикі лисиці приходять з лісу, кусають домашніх собак, котів, таким чином наражають на небезпеку і людей.

Чому саме на цю недугу хворіють дикі тварини, дізнавалася журналістка Район.Іваничі.

Читайте також: В Іваничах лютує сказ

«Дикі тварини хворіють тому що не вакциновані. Зараз зростає популяція лисів, так як багато закинутих будинків, садів по селах і вони мають де виводити потомство і ховатись від людей. Тобто, якщо ви зустрічаєте в селі цих тварин, не факт, що вони прийшля з лісу, а не живуть десь неподалік», –. розповідає лікарка ветеринарка з Волині Яна Коханюк.

Вона наголошує, що в саме в лисів мало природніх ворогів. Основний – людина. Вони досить добре призвичаїлися жити біля людей, тому їхня популяція збільшується.

Читайте також: Нововолинські лікарі розповідають куди бігти, якщо вкусила собака

Зі слів лікарки ветеринарки, в хворих на сказ тварин іде ураження долей головного мозку, відповідно виникають специфічні розлади. Тому недужі бояться світла, води. В них посилюється слинотеча, виникають дивні неприродні рухи.

Основне – це повністю пригнічується центр страху. Відповідно, дикі тварини перестають боятись людей та інших тварин, собак, наприклад, і тому безстрашно ідуть туди, де тепло і є їжа. Тоді і можуть кусати свійських тварин.

Основна профілактика хвороби в домашніх тварин – вакцинація.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024