стрічка

У Гощі відкрили меморіальну дошку скульптору Томашу Оскару Сосновському

14 Грудня 2021, 14:07
У Гощі відкрили меморіальну дошку скульптору Томашу Оскару Сосновському 367
У Гощі відкрили меморіальну дошку скульптору Томашу Оскару Сосновському

Меморіальну дошку скульптору Томашу Оскару Сосновському відкрили 13 грудня у селищі Гоща на Рівненщині. Нещодавно знайшли свідчення, що митець пов'язаний із родом Валевських, які володіли Гощею.

Про це Суспільному розповів краєзнавець Валерій Бейлах

Пам'ятну дошку встановили на стіні садиби Валевських у Гощі. На ній українською та польською мовами – інформація про скульптора Томаша Оскара Сосновського. Він родом із Новомалина, згодом жив та творив у Римі.

«Довідалися, що він мав два помістя у нашому Гощанському краї, це село Русивель і село Симонів. Томаш Оскар Сосновський зробив видатну величну статую в пам'ять про останню із власниць садиби Ленкевичів нашої гощанської Октавії Ленкевичівної Валевської. Він зробив їй пам'ятник, надгробок, статую оплакування Христа», – розповів краєзнавець Валерій Бейлах.

Читайте також: Гоща та її жителі на старих світлинах ХХ століття

Історик Валерій Скоцик пояснює, що вивчав документи, які стосуються роду Ленкевичів.

«В одному з тих документів знаходжу таке, що Октавія Ленкевичівна або Валевська, як її звикли називати, мала певні економічні відносини з чоловіком, якого звали Фома Сосновський. Якщо подивитися, як іншими мовами звучить Фома, я перевіряю – Томаш», – розповів Валерій Скоцик.

Як розповів голова культурно-просвітницького центру імені Сосновського – це четверта дошка в пам'ять про скульптора на Рівненщині. Дві знаходяться в Новомалині, де залишилися руїни родового палацу Сосновських. Ще одна – на костелі в Острозі.

Читайте також: Новомалинський замок на малюнку ХІХ століття

«Він був дотичний і до Гощанщини, переконаний, що він був і в цьому палаці Ленкевичів. Ми знаємо, що це така траса, якою їдуть багато туристів. Приїхавши сюди, вони почитають, їм буде, я думаю, цікаво, що Новомалин батьківщина його і вони поїдуть на Острожчину, будуть більше дізнаватися про Томаша Оскара Сосновського», –  додав голова культурно-просвітницького центру імені Сосновського Ярослав Ковальчук.

Читайте також: Палац Валевських у Гощі 70 років тому на пазлі

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024