стрічка

На Гощанщині почали відновлювати занедбану каплицю-костел

12 Грудня 2020, 10:20
409

Громада самотужки взялася за відновлення каплиці-костелу біля села Симонів Гощанської ОТГ на Рівненщині.

Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначається, точний час будівництва каплиці невідомий. Одні припущення базуються на спогадах старожилів, за якими каплицю збудували у 30-х роках минулого століття і вона була діючою менш як 10 років. За іншою версією, її появу пов’язують із родиною Сосновських, які раніше були власниками цих земель. У радянські часи каплицю занедбали, але півметрові стіни вціліли.

Нині місцева громада її хоче відновити і вже звернулася за допомогою до культурно-просвітницького центру імені Томаша Сосновського. Роботи розпочали з прибирання каплиці-костелу і організували толоку.

«Все ми порозчищаємо, і цю, й ту сторону, все зробимо до толку, позбираємо сміття», – сказав двірник комунального підприємства Гощанської ОТГ Юрій Радчук.

Разом з комунальниками працює й Микола Панчук, він голова Гощанської громади.

«Відновлення культурної спадщини – це одна з принципових позицій в розвитку нашої громади. З чого треба починати – з благоустрою. От ми його сьогодні й робимо. Люди зацікавляться, знайдуться меценати, будуть допомагати, будуть розвивати. Далі, за можливості, будемо робити дах, стіни, вікна – те, що відбувалося й із садибою в Гощі», – каже Микола Панчук.

На толоку до каплиці-костелу приїхав і голова Рівненського культурно-просвітнцького центру імені Томаша Сосновського Ярослав Ковальчук.

Що відомо про споруду?
У тридцятих роках минулого століття орендарем цих земель був пан Задемський. І він, імовірно, збудував тоді цю каплицю-костел. На служби сюди приїздили католики із сусідніх сіл.

А з приходом радянської влади у 1939-му році каплиця-костел вже була недіюча, – припускає волонтер Петро Коробчук з Гощі. Свою розповідь він теж базує не на історичних фактах, а спогадах старожилів.

Цю добудову зробили вже за радянських часів і місцевий колгосп використовував її для сушіння й зберігання хмелю. У 80-х роках минулого століття розібрали покрівлю каплиці-костелу, а півметрові стіни культової споруди стоять і донині.

У планах Ярослава Ковальчука – відшукати історичні факти про цю каплицю і залучити кошти на її реставрацію.










 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024