стрічка

Впливовість громадських організацій визнає кожен четвертий українець

09 Жовтня 2020, 14:25
585

75% громадян України підтверджують актуальність обговорення реальності чи вигаданості теми так званого зовнішнього управління, присутності у політиці «агентів впливу», рівня їх професійності.

Про це свідчать результати всеукраїнського глибинного дослідження «Що чекають українці від громадських організацій?».

Дослідження проводили з 20 липня по 10 серпня 2020 року фахівці громадської організації «Центр моделювання комунікацій» (ССМ) за участі 2118 респондентів. 

«Так чи інакше об’єктами й суб’єктами цього обговорення стають громадський сектор України та донорські структури. Аналіз відповідей респондентів показав, більшість українців позитивно сприймає громадські організації та донорські структури. Мовою цифр – вони мають 8 балів з 10», – зазначає голова правління CCM Марина Мармеладзе.

Беззаперечну підтримку громадяни висловлюють діяльності донорських структур, а також відзначають їх важливу роль у процесі євроінтеграції України. 
 

  • 80% респондентам подобається те, що донорські гранти дозволяють талановитій молоді навчатися й заробляти. 
  • 66% розуміє, що діяльність західних структур в Україні виправдана зовнішньополітичним вектором розвитку країни.   
  • 86% підтримують, що ГО переймають досвід реформування країн заходу;
  • 70% вважають, що отримання ГО іноземного фінансування не означає, що вона працює не в інтересах України; 
  • 67% не згодні, що вихідці з ГО, які пішли працювати в органи влади, непрофесійні.

«Показово, що теза про неприйнятність іноземців в держструктурах, що шириться недоброзичливцями, є зовсім не популярною серед українців. 69% не згодні, що присутність іноземців у наглядових радах при державних структурах принижує Україну як державу. 73% вбачають у іноземцях, котрі входять до наглядових рад, посередників з пошуку інвесторів», – презентує результати дослідження Марина Мармеладзе.

Водночас цілеспрямована інформаційна кампанія проти громадського сектору вже призводить до існування стійкого негативного ставлення до ГО в окремих питаннях. 

  • 40% вважає, що діяльність іноземних донорських структур має контролюватися й блокуватися. 
  • 40% вірять, що іноземці через ГО отримують дані з метою встановлення контролю над привабливими сферами економіки України.   
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39