стрічка

Як спакувати сміття за пів року, щоб воно вмістилось в малу торбинку, – розповідає жителька Гощі

30 Липня 2020, 16:02
Інна Коробчук 1411
Інна Коробчук

«Тепер в моєму домі немає суперечок на рахунок того, хто буде виносити сміття. Нема сміття – нема проблеми. Можна сказати, що еко-цілі тільки зміцнюють шлюб», – поділилась жителька Гощі Інна Коробчук. Сортування, життя за принципом «нуль відходів» не щось захмарне та недоступне, як може видаватися на перший погляд. Це цілком реально як у великому мегаполісі, так і у маленькому містечку.

Про це йдеться на сторінці Гощанської селищної ради у фейсбуці.

Як зробити так, щоб за пів року сміття сім’ї (а у випадку Інни це 4 людини) вмістилося лише у маленькій торбинці знає мешканка Гощі Інна Коробчук.

▪️«Еко-прикладом для наслідування для мене стала моя сестра, яка проживає на Львівщині. Їй, на маленькій прибудинковій території, вдається влаштовувати мало не цілу сортувальну станцію. Це папір, пластик, скло, органічні відходи. Я так захопилася цим процесом, що твердо вирішила зробити це і в себе.

▪️Знаю, що в Німеччині за сміття, тим паче не сортоване, штраф 400 євро. Є приклади, коли контейнер (42 л) видається для кожної садиби на 2 тижні. За цей час потрібно його наповнити і вкластися в норму.

▪️Скажу, що це нелегкий процес. Насамперед, тому що складно себе налаштувати, привчити. Також потрібно місце для зберігання, окремі контейнери. З часом стає легше, особливо коли ти розумієш який еко-слід залишаєш за собою.

Читайте також: У Гощі організовують акцію «Очерет 2020. Перезавантаження»

▪️Я розпочала з того, що сортувала окремо папір. Його в мене найбільше, бо за професією я педагог. Далі вже було скло, яке ми використали в будівництві та ремонті (дієвий спосіб економії на щебені), пластик, залізо, корки. А з органікою виявилося найпростіше. Іноді я дивуюся коли чую про каліфорнійських черв’яків. У нас же є українські кури – справжні помічники коли мова йде за органіку.

▪️У нас багато пластикових пляшок. Але ми їх миємо та використовуємо повторно, наприклад під молоко. Окремо сортуються лампи та батарейки.

▪️Один раз в тиждень я беру рукавиці і перевіряю сміттєве відро. Адже проконтролювати всіх вдома не завжди можливо. Особливо коли в тебе дитина. Якщо раптом туди потрапляє щось зайве – пересортовую.

▪️Папір та залізо здаємо. І тут питання не у фінансах, а в сумлінні. Хоча з боку людям видається це дивним та іноді навіть ловлю на собі погляди на кшталт «Невже така скрутна фінансова ситуація у сім’ї, щоб папір здавати за гроші?».

Є великий плюс життя у такій собі «віддаленій» точці селища. Кожен вечір Інна з чоловіком та донькою ходять до річки Горинь на прогулянку. А ще збирають там сміття.

Читайте також: Гощанин збирає сміття під час пробіжок: що таке плоггінг






 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024