стрічка

День селища Гоща пропонують відзначати 12 липня згідно з архівними згадками

22 Липня 2020, 16:22
Селище Гоща 1364
Селище Гоща

Валерій Скоцик, директор Гощанської гімназії, історик, член виконкому Гощанської селищної ради знайшов першу згадку про Гощу. А це значить, що є важлива історична дата для відзначення Дня селища – 12 липня.

Про це повідомляють на сторінці Гощанської селищної ради у фейсбуці.

Валерій Євстафійович зробив велетенську роботу, шукаючи усі необхідні дані в архівах. Спільно з селищною радою проводили науково-історичні конференції в Гощі, розкопки на Гощанському городищі, де по маленьким часточкам збирали дані.

Якщо ви маєте докази, які б засвідчували іншу дату Дня селища, просять надати їх в місячний термін у селищну раду (поштова скринька [email protected]).

Нижче публікуємо повний текст пана Валерія.

«Наша Гоща офіційно занесена до Списку історичних населених місць України (міста і селища міського типу) затвердженого постановою № 878 Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року. Історичне населене місце - згідно з українським законодавством це місто, селище чи село, яке зберегло повністю або частково свій історичний ареал з об'єктами культурної спадщини і пов'язані з ними розпланування та форму забудови, типові для певних культур або періодів розвитку. Тому, для відзначення Дня селища, очевидно слід визначити важливий історичний день». 

Читайте також: 7 власників палацу в Липках: історія маловідомої пам'ятки

«Для Гощі найбільш прийнятним може бути день 12 липня, за православним календарем день Апостолів Петра і Павла. Саме ця дата 1495 року є першою достовірною підтвердженою документально згадкою про наше містечко. 4 липня за старим стилем (12 за новим) Великий Литовський князь Олександр надав власнику Гощі Богдану Сеньковичу Гостському право на проведення ярмарків. За середньовічною традицією у першу чергу наявність ярмарків було ознакою міста та містечка. Таким чином, саме з 4 (12) липня Гоща переходить із статусу сільського в статус міського поселення, а саме містечка в якому вона перебувала за всіх влад та режимів, аж до 1957 року, коли, за совєцкою термінологією, була названа селищем. Тому, опираючись на цю історичну подію, вношу на обговорення пропозицію про відзначення Дня Гощі 12 липня, на свято Петра і Павла. На підтвердження надаю виклад цього документу».

«№ 23 1495 р липня 4. Вільно.- ДОЗВОЛЕНИЙ ЛИСТ ОЛЕКСАНДРА ДО ЛУЦЬКОГО СТАРОСТИ КН. СЕМЕНА ГОЛЬШАНСЬКОГО ПРО ЗАПРОВАДЖЕННЯ НА ПРОХАННЯ БОГДАНА ГОСТСЬКОГО ТОРГІВ У м. ГОЩІ Александръ, Божю млстю вєликип кнзь литовский, рускип, жомоит- скип и иныхъ. Старосте лункому, маршалку Волынское зєжли кнзю Семену Юрєвичу. Бил нам чолом пан Богдан Сєнкови^ Гостскин и просил насъ, абыямо ему дозволили торгъ мѣти в ынмени его в Гощы, а повѣдил пєрєд нами, штож в Луцку торгу и мыту нашому то нешкодно есть, а сот Луцка далеко. Ино естли будеть торгу и мыту нашому в Луцку нешкодно, и мы ему тот торгъ в ьшменьи его в Гощы дали мети до нашое воли. Писан у Вилни, июл 4 ден, индикт 13. Правил мр., н м. с л. пн. Л т. Хр б. Янушко, писаръ ЦДАДА СРСР.- Ф. 389, оп. ', спр. 5.- Арк. 56 зв. Засвідчена копія. (Мікрофотокопія: ЦДІА УРСР у м. Києві.- КМФ-36, № 5 .- Арк. 56 зв.) Опубл.: Акты Литовско-Русского государства/ Изд. М. Довнар-Запольским.- М., 1899.- Вып. 1 : 1390—1529, № 20.- С. 55».

Раніше День селища відзначали 2 вересня.

Читайте також: Як у Гощі святкуватимуть День Селища та ГощаФест (Програма)

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024