стрічка

7 власників палацу в Липках: історія маловідомої пам'ятки

22 Липня 2020, 15:56
Палац у Липках 2847
Палац у Липках

Історія палацу в Липках на Волині є маловідомою. Довгий час село Липки, яке зараз входить до складу Гощанського району Рівненської області, належало до «невірківського ключа», що належав у різні періоди родинам Острозьких, Валєвських, Конєцпольських та Любомирських.

Про це повідомляють у Хроніках Любарта.

 

Історія власників палацу в Липках

 

У 1810 році власник Кароль Вилєжиньський продав свої землі, в тому числі і Липки Янові Казиміру Стецькому (?-1820). Його дружиною була Теодора Валєвська (?-1826).

Ян Казимір Стецький передав у спадок Липки своїй доньці Дороті Стецькій (1785-1854), яка взяла шлюб із Джозефом Любомирським (1785-?). Відповідно, після смерті батька у 1820 році, Дорота стала власницею маєтку в Липках.

У 1849 році родина Любомирських вирішує продати Липки. Новим господарем став Ян Малинський, а пізніше Кароль Мікуліч-Радецький. Новий власник помирає у 1863 році і відповідно до заповіту, Липки переходять до його сина Марцелі Мікуліча-Радецького. Відомо, що його дружиною була Хелена Красіцька із Ворокомле. Її батьками були граф Вітольд Красіцький та Тереза Мянчиньська. Останнім власником маєтку в Липках був син Марцелі та Хелени – також Марцелі на ім’я. Відомо, що він помер у 1973 року. Був жонатий на Марії Богуш (1895-1957).

1
Фото палацу до 1939 року
Фото палацу до 1939 року

Читайте також: У Гощі в Садибі Валевських розпочали ремонтні роботи

 

Історія будівлі палацу

 

Відомо, що будівля палацу кілька разів перебудовувалась. Перша будівля з’явилась у XVIII ст. В 1900 році на мурах старого палацу звели новий. Це зробив Марцелі Мікулич. Автором проєкту була його дружина.

Палац зведений на початку ХХ ст. поєднував у собі риси таких стилів, як ренесанс та класицизм. На фасаді будівлі палацу були герби родин Красіцьких та Мікуличів. Окрасою палацу було кілька великих терас.
Досить цікавим був інтер’єр палацу. На жаль, фото кімнат віднайти поки не вдалось Відомо, що там було кілька десятків кімнат. На першому поверсі був великий вестибюль, а окрасою будівлі були широкі дубові сходи. Численні гості господарів могли вміститись в просторій їдальні на першому поверсі. При виборі меблів, господиня віддала свій голос за стиль ампір. Також багато було меблів, вкритих атласом. Майже в кожній кімнаті був камін, де родина збиралась в зимову пору, щоб погрітись, почитати книгу чи попити чаю.

Столова палацу була оформлена в «гданському стилі» та «сільському». Адже, окрім стильних меблів там були звичайні різьблені дерев’яні стільці. Численною була колекція родинного столового срібла. Якщо говорити про посуд, то це англійський фаянс ХІХ ст.

Гданський стиль, меблі та інтер'єр
Гданський стиль, меблі та інтер'єр

Читайте також: Благодійники закупили і передали будматеріали для відновлення Садиби Ленкевичів в Гощі

На жаль, в роки Першої світової війни палац був пошкоджений. У міжвоєнний період його власники не мали фінансових можливостей відновити колишню велич палацу. Тому у 1924 році було розібрано два бічні крила палацу.

Палац в Липках до перебудови
Палац в Липках до перебудови

Варто сказати, що в навколо першого палацу не було парку, проте був сад. Тому коли на початку ХХ ст. будували новий палац, його власники задумали створити новий парк, розміром 8 га.

На жаль, до наших часів не збереглись ні будівля палацу, ні парк в Липках.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024