стрічка

Захисник України зі Шкарова залишиться назавжди молодим

06 Липня 2020, 12:39
1222

Двоє солдатів Збройних сил України з Рівненщини залишаться назавжди молодими, загинувши в російсько-українській війні.

Дмитро Оверчук народився в селі Шкарів на Гощанщині. У Квасилівському професійно-технічному ліцеї здобув професію слюсаря ремонту автомобілів.

У жовтні 2011-го призваний на строкову службу до лав ЗСУ, по закінченні терміну залишився служити за контрактом. Механік-водій БМП 30-ї ОМБр.

Перший місяць весни 2014 року кардинально змінив життя солдатів 30-ї бригади. 8 березня вона вже перебувала на півдні країни, у районі села Чаплинки, що на межі материкової частини України з захопленим росіянами Кримом. Згодом нова передислокація. Солдатів перекинули на Арабатську стрілку. А далі були вже Скадовськ і Бердянськ.

28 липня колона техніки І-ї батальйонної тактичної групи прямувала до стратегічно важливої висоти Савур-могили. На чолі колони їхала БМП, за кермом якої сидів Дмитро Оверчук. Поруч із ним перебував стрілець-навідник Сергій Лебединський із Березнівщини. В одну мить потужний вибух практично відірвав машину від землі: БМП наїхала на фугасну міну.

Хлопці, які сиділи на броні, порозлітались у різні боки. Ті ж, хто був у середині БМП, потрапили у пекельний полон вогню. Не встигли солдати опам’ятатись, як із боку кордону з Російською Федерацією по колоні прицільно вдарили реактивні «Гради» (БМ-21). Після цього вояків і техніку стали обстрілювати з гранатометів та автоматів. Сергій Лебединський пам’ятає, як під свинцевим дощем йому допомогли вибратися з палаючої машини. Пам’ятає, як хтось кричав, що там ще залишився Діма. Усе це він лише чув, оскільки полум’я обпалило йому обличчя, очі.

Дмитра Оверчука на Рівненщині не дочекалися батьки, молодший брат і наречена Яна.


 

6 липня також міг би відсвяткувати день народження Іван Дусь (1984–2016 рр.) із Березнівщини. Він народився в багатодітній родині, мама виховувала дітей сама. Закінчив Костопільський технічний коледж, здобув спеціальність муляра-штукатура.

У квітні 2015 року мобілізований; солдат 18-го окремого мотопіхотного батальйону «Одеса» 28-ї ОМБр, радіотелефоніст. З 18 травня по 17 жовтня 2015 року перебував у секторі «Б» (Курахове), від 11 листопада – в Станиці Луганській.

18 травня 2016 року зазнав смертельного поранення у голову внаслідок снайперського обстрілу взводного опорного пункту біля села Малинове (Станично-Луганський район) зі сторони окупованого села Христове. Івана доставили в Станицю Луганську до районної лікарні, однак врятувати життя не вдалося — помер під час операції.

Без Івана лишилися мама, донька, двоє братів та сестра.


 

Коментарі
08 Липня 2020, 22:37
Вічна пам"ять Героям!
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024