стрічка

Події і свята 22 травня: Миколи Весняного

22 Травня 2020, 08:25
888

Доброго ранку, дорогі читачі!

22 травня День ангела відзначають: Микола, Христофор, Дімітрій, Василій, Ісайя, Йосип, Олена, Юлія, Роман, Ян.

Миколи Чудотворця. Миколи Весняного, Миколи Теплого

«В кожнім році два Миколи: на першого Миколи не буває холодно ніколи, а на другого Миколи (19 грудня) не буває тепла ніколи», — каже народне прислів’я. Сьогоднішнє свято — одне з найпопулярніших у народі. Встановлене з нагоди перенесення в 1087 р. мощів святого Миколи Чудотворця з лікійського міста Мири в Малій Азії до італійського міста Бара.

На цій події був присутній невідомий українець, як припускають, переяславський єпископ Єфрем, який і запровадив у нас відзначення цього дня.

Святий Микола народився у 260 р. в місті Патарах у Малій Азії. Був архієпископом Мира, брав участь у І Вселенському соборі. В сказаннях про його життя говориться, що він міг зціляти сліпих і глухих, допомагав бідним, відвертав від них усілякі нещастя і взагалі прославився багатьма дивами. Помер у 343 р.

Традиції і повір’я на Миколи Чудотворця:

З розповсюдженням християнства Микола Чудотворець прибрав функції багатьох язичницьких богів, став покровителем мореплавців, а також торгівлі, землеробства і коней. У цьому зв’язку виникли численні прислів’я:

«Прийшов Миколай – коней випасай», «Юрій з теплом, а Микола з кормом», «Святий Юрій пасе корів, а Микола – коней».

Від цього дня починали стригти овець і сіяти гречку, тож склалася приповідка: «До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки!»

На Київщині і на Поділлі у цей день був звичай робити «заздравні» (щоб усі були здорові) обіди, які називалися нікольщиною. Звідси пішла ще одна приповідка: «Понаставляли тих мисок, як на нікольщині!»

За народними віруваннями, святий Миколай є покровителем мореплавців. Козаки перед довгою мандрівкою морем завжди служили молебень Богородиці й Миколаєві Угоднику.

Чорноморські моряки розрізняють також двох Микол: морського і мокрого. Морський Микола керує кораблями, а мокрий – водами. Обидва Миколи завжди є невидимо присутні поміж моряками. Вважається, що, не звертаючись до святих по допомогу, отримаєш певну загибель. Тому під час бурі на морі моряки моляться святому Миколаєві про порятунок від нещастя, а у разі небезпеки потонути виносять на палубу образ Миколи Чудотворця і молять його про спасіння.

Чого не можна робити на Миколая Чудотворця 22 травня:

Не можна стригтися на Миколая Чудотворця.
У цей день була заборона брати до рук ножиці.
На Миколая не можна відмовляти нікому, хто попросить вас про допомогу, інакше за відмову допомогти нужденним 7 років родина терпітиме злидні і лиха.
До дня Святого Миколая не можна тримати борг, інакше не буде фінансового успіху весь рік. Краще роздати борги до свята.

Прикмети Миколи Чудотворця 22 травня 

Якщо на Миколу йде дощ, буде гарний урожай.
Ранкова роса на Миколая вважається цілющою, нею намагаються вмитися для краси і здоров’я, походити по траві босоніж.
З давніх-давен вважається, що Святий Миколай протегує закоханим, тому молодята і ті, хто збирався грати весілля, просили захисту і допомоги у святого.
У свято літнього Миколи всі намагалися одягнутися в новий святковий одяг, щоб вшанувати Миколи Угодника. Вони знали, що цей святий більше всіх наближений до Господа і може виконувати прохання людей.
На цей релігійне свято можна працювати: по дому, по господарству, в саду і на городі. Тому господині в цей день намагалися навести і порядок в будинку, бо святий не любить безладу.

Цей день в історії:

1849 — Авраам Лінкольн отримав патент на конструкцію плаваючого сухого доку.
1861 — Тараса Шевченка перепоховано в Каневі на Чернечій горі.
1892 — доктор Вашингтон Шеффілд винайшов тюбик для зубної пасти.
1846 — у Нью-Йорку заснована інформаційна агенція «Associated Press».
1906 — американські авіаконструктори брати Райт отримали патент на винайдений ними літак (випробований 1903 року).
1919 — У Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день «неофіційно» став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви.
1931 — розпочала свою діяльність Українська академія аграрних наук.
1936 — почався перший чемпіонат СРСР з футболу.
1939 — Гітлер та Муссоліні створили політичний та військовий альянс між Німеччиною та Італією (так званий «Сталевий пакт»).
1960 — стався найсильніший у XX столітті землетрус силою 9,5 балів за шкалою Ріхтера — в Чилі.
1971 — відбувся виступ Анатолія Лупиноса біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Києві й арешт промовця.
1972 — Вперше в історії лідер США Річард Ніксон прибув із візитом до СРСР.
1972 — Нова конституція змінила назву Цейлону на Республіку Шрі-Ланка.
1979 — похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові, який вилився у масову акцію протесту.
1990 — Фірма «Microsoft» анонсувала вихід операційної системи Windows 3.0.
1995 — У Львові було створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка.
1995 — Астрономи Аманда Бош та Ендрю Ривкін виявили на фотографіях, які прислав телескоп «Габбл», два нові супутники на орбіті Сатурна.
1998 — у Києві на Аскольдовій могилі освятили греко-католицьку церкву святого Миколая.
2002 — у Празі відкрито Меморіал жертвам комунізму.
2009 — СБУ порушила кримінальну справу за фактом Геноциду в Україні 1932—1933 років (за ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України — «Геноцид»).
2014
біля міста Волноваха стався напад бойовиків ДНР на блокпост української 51-ї механізованої бригади. 16 українських військовиків загинуло, 32 травмовано.
біля міста Рубіжне, внаслідок бою з проросійськими бойовиками, українська 30-та механізована бригада зазнала втрат і відступила. 3 українських військовиків загинуло, 7 поранено.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024