стрічка

Як подати заяву до Європейського суду з прав людини

08 Квітня 2020, 08:23
Як подати заяву до Європейського суду з прав людини 452
Як подати заяву до Європейського суду з прав людини

Переважну більшість заяв, які подали до Європейського суду з прав людини, визнають неприйнятними, тобто їх відхиляють, навіть не розглядаючи через невідповідність критеріям прийнятності.

Рішення про визнання заяв неприйнятними є остаточними та не можуть бути оскаржені, пояснила заступниця начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Львів) Ольга Семенюк.

Отже, важливо дотримуватися усіх критеріїв прийнятності, а саме:

  • Вичерпання національних засобів правового захисту
  • Шестимісячний строк подання заяви до Суду (з моменту остаточного судового рішення, винесеного на національному рівні) 
  • Сумісність заяви з положеннями Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод і не явно необґрунтована
  • Заявник зазнав суттєвої шкоди.

Формуляр заяви доступний на сторінці Суду в Інтернеті за посиланням (https://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx). Завантажте його і заповніть усі розділи без виключень та надішліть до Суду разом із копіями усіх необхідних документів – не з оригіналами, оскільки вони вам не повертатимуться після завершення провадження. Якщо заява неповна, є ризик, що Суд не розглядатиме її, тому важливо ретельно заповнити кожен розділ формуляру заяви.

Якщо хоча б один розділ формуляру не заповнений належним чином, або в ньому відсутня необхідна інформація, або якщо немає копій необхідних документів, Суд може відмовити в реєстрації заяви без її розгляду Ви можете звертатися до Суду однією з двох офіційних мов Ради Європи – французькою або англійською – чи офіційною мовою будь-якої з держав-членів Ради Європи (Україна є членом Ради Європи).

Ви не зобов’язані бути представлені юристом на початку провадження. Однак, якщо вирішили скористатися послугами юридичного представника, то маєте надіслати до Суду належним чином підписаний документ, що дозволяє юристові представляти вас у Суді. Після того, як заповните всі розділи формуляру заяви, надішліть його разом із копіями відповідних документів на таку адресу: The Registrar European Court of Human Rights Council of Europe F-67075 Strasbourg cedex.

Бажано надіслати заяву рекомендованим листом. Ви маєте надіслати її у терміни, визначені Конвенцією. Датою відправлення заяви, яку бере до уваги Суд, вважається дата на поштовому штемпелі. Зауважте, що заяви можуть надсилатися лише поштою. У будь-якому разі, рекомендується відправити заяву якомога швидше після того, як провадження на національному рівні завершено остаточним судовим рішенням.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024