стрічка

Переддень Благовіщення: події й традиції 6 квітня

06 Квітня 2020, 08:24
918

Доброго ранку, дорогі читачі!

6 квітня День ангела відзначають: Артемій, Вільям, Володимир, Захарія, Катерина, Мартін, Петро, Пол, Степан.

Свята і пам’ятні дні 6 квітня

Міжнародний день спорту на благо розвитку та світу

Цей день прийняли в 2013 році Генасамблея ООН одноголосно. Скорочено його називають Міжнародним днем спорту. Серед спонсорів: Білорусь, Росія, Румунія, Казахстан, Македонія, Сербія, Грузія. Всі витрати для цього дня покриваються тільки за рахунок добровільних внесків членів ООН. У цей день у багатьох країнах жителі беруть участь у різних спортивних змаганнях, проводять 10-кілометрові забіги і марафони, грають у спортивні ігри, беруть участь у велосипедних перегонах і, звичайно, проводять освітні заходи.

Всесвітній день настільного тенісу

Це свято дуже молоде, його почали відзначати тільки в 2015 році, але він вже став дуже популярний у всьому світі. Ініціатор цього свята – Міжнародна Федерація настільного тенісу. Його створили, щоб популяризувати цей спорт, просувати його в різних країнах, об’єднати людей, які захоплюються настільним тенісом. А проводять свято саме в цей день, тому що сьогодні ще й Міжнародний день спорту.

День династії Чакрі

Кожен рік цей день відзначають в Таїланді, а створений він в честь заснування династії Чакрі, яка править ще з 1782 року. В цьому році Буддха Йодфа Чулалоке або як його ще називають Рама I проголосив себе королем. Династію Чакрі занесли в Книгу Рекордів Гіннеса, тому що вона є найбільш долгоправлячої династією з існуючих.

Православні свята:

Седмиця 4-я Великого посту, Хрестопоклонна. Поминання покійних.
Предпразднство Благовіщення Пресвятої Богородиці.
Святкування ікони Божої Матері «Тучна Гора».
Триває Великий піст.

6 квітня шановується пам’ять святих Якова і Захара. Цей день також присвячений підготовці до великого свята Благовіщення.

Що це за день – переддень Благовіщення?
Свято Благовіщення – встановлене, як спогад про те, що архангел Гавриїл сповістив Діві Марії про зачаття і народження сина Божого Ісуса Христа. Кожен рік воно святкується 7 квітня, а напередодні дня називається переддень Благовіщення.

Також православні шанують пам’ять ченця Захарія отвір і преподобного Захарії Печерського, святителя Артемія, мучеників Стефана і Петра Казанських, преподобного Якова та ін.

Католики згадують валлійського святого Бріхана, ченця Петра Веронского, Папи Римського Целестина I, блаженної Катерини Палланскої і ін.

Обряди й традиції цього дня:

До великого свята на Русі готувалися з усією серйозністю. Зранку господині приймалися всі прати, чистити, мити і прибирати. Завтра цими справами займатися категорично заборонено. Адже на Благовіщення навіть найменша робота вважається великим гріхом.

У переддень Благовіщення підлогу в будинках мили не просто водою, а чудовими настоями трав, гіркуваті аромати від яких тягнулися по всьому селі.

До вечора за дворами або на краю села розводили багаття, в яких спалювали сміття, мотлох і непотріб, вичищені в хатах під час прибирання. Цей вогонь шанували, як очисний, в ньому також палили стару солому з матраців, яку було прийнято міняти напередодні Благовіщення.

У ніч з 6 на 7 квітня в храмах проводиться всенічне бдіння, яке потрібно відвідати незаміжнім дівчатам. Якщо дівчина всю службу відстоїть, то впродовж року вийде заміж за гідного чоловіка.

Народні прикмети на 6 квітня

якщо на Артемія ніч тепла, то і вся весна буде дружна;
якщо випала роса, вродить просо;
якщо піде дощ, то худобі буде легкий рік.
У ніч на Благовіщення треба вивісити мокрий рушник. Якщо воно висохне до ранку – чекай багатого врожаю. Якщо залишиться мокрим – прикмета до того, що влітку буде неврожай.
Потепліло на вулиці – чекай морозів. Проте вони довго не протримаються, і дуже скоро настане літо.

Що категорично не можна робити в цей день:

не важко працювати після обіду;
не можна прати, прибирати, займатися рукоділлям;
не можна сваритися, сваритися, лаятися, лихословити;
не можна ображати людей і тварин;
не можна думати погані думки і бажати комусь зла;
не можна відмовляти в допомозі тим, хто попросить;
не можна вживати спиртне;
не можна займатися перелюбом і обжерливістю.

Цей день в історії:

1327 — італійський поет Франческо Петрарка вперше зустрів свою кохану Лауру. Їй поет присвятив свої сонети.
1384 — португальці розбили кастильців у битві при Атолейруші.
1722 — Петро I увів податок на бороди в розмірі 50 карбованців на рік.
1748 — в Італії виявлені руїни Помпеї.
1818 — у Парижі барон Карл Де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування (прообраз сучасного велосипеда).
1869 — запатентовано целулоїд
1896 — в Афінах почалися Олімпійські ігри — традиційні для античної Греції змагання, заборонені півтори тисячі років перед тим римським імператором Теодосієм I і відроджені завдяки ініціативі барона П’єра де Кубертена. Перші Олімпійські ігри сучасності за участю спортсменів з 13 країн відкрив грецький король Георгій I у присутності 60 тисяч глядачів.
1909 — американський офіцер Роберт Пірі першим у світі досягнув Північного полюса.
1917 – початок роботи Всеукраїнського Національного конгресу
1941 — німецько-італійські війська почали воєнні дії проти Королівства Югославія. Того ж дня частини Вермахту перейшли кордони Греції, яка від осені 1940 року відбивала італійську агресію.
1945 — Різня в Горайці, винищення українського населення села Гораєць, здійснене підрозділами Другого Окремого Операційного батальйону Корпусу Внутрішньої Безпеки Польщі.
1946 — частина Східної Пруссії як Калінінградська область увійшла до складу СРСР. Територію Східної Пруссії згідно з Потсдамською угодою поділили Радянський Союз і Польська Народна Республіка.
1950 — секретною постановою Ради Міністрів СРСР спецпоселенці стали вважатися засланими навічно.
1968 — групу Pink Floyd покинув засновник і ідейний натхненник Сід Барретт.
1970 — під час п’ятого турне по США музиканти Led Zeppelin стали почесними громадянами міста Мемфіс.
1992 — міністри закордонних справ Росії, України, Румунії, Молдавії прийняли спільну декларацію про припинення вогню в Наддністрянщині.
1994 — початок геноциду в Руанді, після того як екстремісти збили літак, на борту якого перебували президенти Руанди Жювеналь Хабіарімана і Бурунді Сипрієн Нтарьяміра.
2005 — президентом Іраку став Джалаль Талабані.
2009 — о 03:32 в Італії (провінція Абруццо) стався землетрус магнітудою від 5,8 до 6,3.
2016 — Нідерланди на консультативному референдумі відкинули асоціацію України і ЄС.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024