стрічка

Відомий рівнянин присвятив документальний фільм матері, родом із Пустомитів

05 Квітня 2020, 16:16
1636

Відомий рівнянин презентував документальний фільм про трагічну долю матері, родом із Пустомитів Гощанського району.

Про це повідомляє газета 7 днів.

«Життя з тавром «ворог народу» – назва фільму відомого рівненського телеоператора, лауреата і дипломанта міжнародних та всеукраїнських телерадіофестивалів Ярослава Катеринчика. Документальну стрічку митець присвятив своїй матері, вчительці із села Пустомити Гощанського району, Вірі Іванівні Пилипей-Катеринчик.

Жінку осудили на 25 років таборів за описані у власному щоденнику враження після поїздки на схід. Через примху совєтського «емгебівця» розстріляли ні в чому не винних дітей. На прикладі одного скаліченого життя автор розкриває страхіття радянської системи, що ламала мільйони життів.

У фільмі відтворена історія, яку Ярослав Катеринчик записав з вуст матері – вчительки із Західної України. Жінці дивом вдалося вижити після страшного вироку, і вона ще понад 30 років відпрацювала на педагогічній ниві. Часи змінилися, сьогодні описане страхіття видається чимось нереальним.

«Я довгі роки виношував думку про створення такого документального фільму. Бо ще у своїй юності я та мій брат неодноразово відчували на собі відбиток тодішньої тоталітарної системи, відгомін маминого пожиттєвого «тавра». Ця розповідь – данина пам’яті моїй неньці, звичайній сільській вчительці, яка завжди вболівала за Україну. Цей фільм про її непросту долю та додаткові свідчення страшних подій того часу»,– розповів Ярослав Катеринчик.

Ярослав Катеринчик
Ярослав Катеринчик

Фільм складається з чотирьох окремих частин.  У них послідовно від першої особи йдеться про трагічне минуле.

Повністю переглянути стрічку можна на ютуб-каналі за покликанням:


 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024