стрічка

Міжнародний день супу: події й свята 5 квітня

05 Квітня 2020, 08:23
1056

Доброго ранку, дорогі читачі!

5 квітня День ангела відзначають:  Василь, Лідія, Никон, Пахом.

Що святкують 5 квітня у світі:

Міжнародний день супу

Цей день створили, щоб наголосити на скільки важливий і корисний суп, адже ні для кого не секрет, що суп допомагає не тільки при застуді, але і покращує роботу шлунково-кишкового тракту. У супу дуже стара історія. Саме слово походить від французького «soupe», яке в свою чергу походить від латинського слова «suppa». 

День посадки дерев в Південній Кореї

Цей день встановили завдяки кампанії уряду Пак Чжон Хі по відновленню корейських лісів. І ця кампанія мала неймовірний успіх. До 2005 року День посадки дерев був навіть державним вихідним, а зараз є тільки традиції це свята. Але все одно багато жителів Південної Кореї беруть участь в озелененні своїх районів і висаджують ліс у горах. 

Свято чистоти і ясності Цін Хв

Це свято ясності та чистоти, тому що як раз наступають ясні і світлі дні. Вважається, що саме в цей день відбувається урівноваження сил інь і ян, де ян – небо, а інь – земля. Завдяки їм обом зароджується нове життя. Люди одягаються святково, вбираються, гуляють, прогулюються вулицями, тримаючи гілочки верби в руках, а також запускають паперових зміїв. І ще є традиція прогулянок першої зелені.

Православні свята 5 квітня:

Преподобномученика єпископа Нікона (Никона) і 199 учнів його.
Триває Великий піст.
Никонів День

У православній церкві 5 квітня вшановується пам’ять святого Никона, якому моляться і служать молебні. У Никонів день висаджували яблуні, горобину, червону та чорну порічку. Також в цей день було прийнято прибирати в будинку і у дворі. Витрушували ліжка, прибирали сміття, міняли солому в матрацах.

Обряди й традиції цього дня

Головною традицією цього дня є генеральне прибирання в будинку. Весь залежаний мотлох, старі і поламані речі необхідно викинути. Наші предки вірили, що разом з ними можна позбавити будинок від нечистої сили і всіляких бід. Після прибирання було прийнято вирушати в лазню, паритися і пити м’ятний чай, вірили, що він здоров’я на цілий рік додасть.

Замовляння для достатку на Никонів день:

Коли господиня спече печиво для птахів, одне потрібно залишити собі. Взяти склянку з водою, на печиво начитати замовляння, а потім з’їсти його і запити водою. Ось замовляння:

Золота пшениця хліб перетвориться, вода-водиця — сріблом струмує, а мій будинок і того й іншого повний. Бути нам і далі зі златом – сріблом і з усяким добром. Амінь. Амінь. Амінь.

Що сьогодні можна попросити у долі і як це правильно зробити?

Наші предки вірили, що 5 квітня можна звернутися до своєї долі і попросити її про виконання найсокровеннішого. Але робити це потрібно, дотримуючись деяких правил.

1. Вас ніщо не повинно відволікати, треба максимально сконцентрувати свої думки.

2. Прохання повинні бути чіткими, а не розмитими.

3. Ваше бажання має звучати в теперішньому часі і без негативних частинок«не», «ні». Наприклад, не можна просити: «Я не хочу хворіти», треба говорити: «Я здорова».

4. Подумки треба представляти результат вашого бажання. Якщо просите у долі хорошу роботу, то намалюйте в свідомості картинку – як виглядає ваше робоче місце, де знаходиться офіс, скільки поруч з вами працює людей і т. д.

Народні прикмети на День Никона 5 квітня

Якщо тісто для паски в Чистий четвер добре піднялося – рік буде успішним, а якщо випічка підгоріла або потріскалася – варто чекати біди.
Щоб залучити в сім’ю достаток, в Чистий четвер потрібно тричі перерахувати грошові заощадження. Перший раз це потрібно зробити на світанку, другий раз – вдень, в третій раз – після заходу сонця.
Перед умиванням в Чистий четвер у воду треба покласти монетку зі срібла – цей святковий ритуал дасть здоров’я на весь рік.
Яка погода на Чистий четвер – така і на Вознесіння буде.

Що можна робити 5 квітня:

5 квітня рекомендується займатися генеральним прибиранням
Цього дня заведено прибирати в будинку та на подвір’ї.
Сьогодні рекомендується висадити яблуні, горобину, червону та чорну смородину.
Якщо цього дня пити м’ятний чай, то вся сім’я буде здоровою протягом року.

Чого не можна робити 5 квітня:

Самому садити вербу у дворі власного будинку – до смерті.
Цього дня не можна починати серйозні справи, оскільки успіху не буде. Тож не будуйте плани на майбутнє, адже, швидше за все, вони не здійсняться.
Сьогодні не бажано шити, в’язати і прясти.
У цей день краще не укладати угод і не підписувати нові договори.
Бажано не зловживати міцним алкоголем.
Варто утриматися від конфліктів, образ і тривалих подорожей.

Цей день в історії:

56 до н.е. — у Луці проходить урочиста зустріч тріумвірів Гая Юлія Цезаря, Марка Ліцинія Красса і Гнея Помпея (Перший тріумвірат)
1242 — «Льодове побоїще» між військом новгородського князя Олександра Невського та німецькими лицарями Тевтонського ордена на льоду Чудського озера
1340 — арабський флот розбив іспанську ескадру в Гібралтарській протоці
1398 — німці вибили піратів (віталійських братів) з острова Готланд
1453 — османський султан Мехмед II почав облогу Константинополя, який захопив в кінці травня
1614 — в Королівстві Англія починає засідати «тухлий парламент» (англ. Addled Parliament), який назвуть так через те, що він не ухвалить жодних законопроектів
1710 — у османському місті Бендери укладено договір між гетьманом Запорозького війська, старшиною й українським козацтвом. Сам документ отримав назву «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», а пізніше історики назвали його Бендерською конституцією або Конституцією Пилипа Орлика (за ім’ям гетьмана, що укладав документ).
1722 — голландський мореплавець Якоб Роґґевен відкрив острів Пасхи
1792 — Джордж Вашингтон вперше в історії США застосовував президентське вето .
1793 — Жан-Поль Марат обраний президентом якобінського клубу.
1797 — російський цар Павло I заборонив поміщикам змушувати селян до роботи у неділю.
1814 — після вступу військ союзників — Росії, Пруссії, Австрії та Великої Британії — до Парижа французький імператор Наполеон I зрікся престолу. Союзники зберегли за ним титул імператора й віддали йому у володіння острів Ельба.
1815 — почалося виверження вулкана Тамборо (Тамбора) на острові Сумбава (нині Індонезія). Тривало до 12 квітня, спричинило загибель майже 4900 осіб і знаменитий «рік без літа» (за приблизними підрахунками, вулкан викинув із себе 1,7 млн т уламків і попелу).
1818 — біля Сантьяго (Чилі) південноамериканські війська під проводом Хосе де Сан-Мартіна розбили іспанську армію.
1843 — Гонконг оголошений володінням Британії.
1913 — Нільс Бор завершив статтю «Про будову атомів і молекул», яка дала початок квантовій теорії.
1941 — за добу до нападу німецько-італійських військ на Королівство Югославія у Москві уклали радянсько-югославський договір про дружбу та ненапад.
1941 — британські війська вступили в Аддис-Абебу, столицю окупованої фашистською Італією Абісинії.
1945 — початок грузинського повстання на острові Тексел (Голландія).
1956 — американські хіміки Маршалл Гейтс – молодший[en] та Гільг Чуді здійснили повний синтез морфіну.
1961 — Президент США Джон Кеннеді санкціонував початок військової операції проти Куби.
1989 — уряд Польщі дозволив діяльність профспілкового об’єднання «Солідарність».
1992 — в ході Боснійської війни розпочалась облога Сараєва — найдовша облога у сучасній історії та одна з наймасштабніших облог міста у світовій історії загалом.
2005 — Аскар Акаєв складає з себе повноваження президента Киргизії.
2017 — в Німеччині в складі Бундесверу заснований новий рід військ — кібервійська, 13.500 службовців.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024