стрічка

У Гощі в Садибі Валевських розпочали ремонтні роботи

04 Квітня 2020, 15:41
Ремонт у Садибі 1065 Джерело: Гощанська селищна рада
Ремонт у Садибі

У Садибі Ленкевичів в Гощі розпочали ремонтні роботи за розпорядженням селищного голови Миколи Панчука.

Про це йдеться на сторінці Гощанської селищної ради у фейсбуці.

Історична Садиба являється єдиним зразком резиденціальної архітектури в стилі модерн і дуже важливо її відродити, показати гощанцям якою вона була.

До ремонтних робіт долучилися Володимир Машлай, Петро Коробчук, Валерій Бейлах. Усі вони працюють із дотримання вимог безпеки на час карантину, зокрема, одягнуті у маски, знаходяться на великій відстані один від одного та використовують дезінфікуючи засоби.

За цей тиждень їм вдалося відновити віконні рами, засклити їх (південний фасад 1 поверху). Далі вони будуть рухатись до східного фасаду 1 поверху, а вже потім на 2 та 3 поверхи, зокрема до тієї частини будівлі, де збережено автентичні фігурні вікна із накладним фахверком.

Багато віконних переплетень вже знищено, саме фігурних. Їх відновлення буде відбуватись по фрагментам, що залишилися, аби зробити їх такими, якими вони були, тобто це буде своєрідна реконструкція.

З коштів благодійного рахунку Садиби закупили елементарне - інструменти, цвяхи, саморізи. Є скло та дошки.

Також після першої публікації про початок відновлення Садиби, почали відгукуватись люди - пропонують скло, балки, деревину. А місцевий підприємець Василь Бук вже зовсім скоро встановить відеоспостереження на території Садиби.

Ремонт іде господарським способом, але команда, яка зараз там працює сподівається на те, що їм вдасться зробити «консервацію». Тобто виконати ремонтні роботи, які передбачають збереження будівлі.

Коли роботу з вікнами завершать, готових вікон вже 10, в Садибі розпочнеться реконструкція балкону та сходів.

Садиба Валевських стала власністю Гощанської громади з 2018 року.

«Хочеться вірити, що реконструкція Садиби переросте в спільне будівництво, до якого долучиться кожен свідомий гощанець і нам усім разом вдасться нарешті її відновити. Додаткового фінансування для ремонту Садиби, за результатами конкурсу, ми, на жаль, не отримали. Але чекати лише на допомогу держави не варто, бо залишимось ні з чим, тому робимо гуртом!
Дякуємо, всім хто вже на цьому етапі долучився. І маємо спільну мрію: до зими вже в цьому році відкрити там музей та арт-резиденцію. Ви ж з нами? Долучайтесь!» – пишуть у Гощанській селищній раді.











 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024