стрічка

Василя Сонячного: прикмети й традиції свята 4 квітня

04 Квітня 2020, 08:05
772

Доброго ранку, дорогі читачі!

4 квітня День ангела відзначають: Василина, Василь, Сергій, Клавдій, Таїсія, Аглая, Поліна, Дарина, Софія.

Яке 4 квітня свято у світі

День веб-майстра — у цей день відзначають неофіційне професійне свято веб-майстри. Святкова дата обрана неспроста: напишіть числову дату цього дня — 4.04, яка дуже нагадує помилку 404.
День святого Ісидора — покровителя Інтернету — День Інтернету святкується в багатьох країнах світу в день кончини святого Ісидора Севільського, який у 1998 році був санкціонований Папою Іоанном Павлом II.
Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням
Всесвітній день щура (World rat day) — відзначається незвичайне свято, починаючи з 2003 року. Воно створене, щоб привернути увагу до цієї неординарної тварині і об’єднати любителів декоративних щурів по всьому світу.

Православне свято 4 квітня Василя Сонячного (Теплого)

За старих часів 4 квітня називали днем ​​Василя Сонячного, Василя Соняшника, Василя Теплого, Василя Парника. Всі прізвиська Василя були пов’язані з тим, що в ці дні наступало довгоочікуване тепло, і встановлювалася гарна погода. Селяни намагалися саме 4 квітня дивитися, куди течуть струмки від крапель, щоб на цьому місці не будувати будинків – вважали, що саме там будівництво підмиє. Говорили: «Прокладений хід у водиці в земну глибочінь».

4 квітня: традиції і звичаї на Василя Теплого

Василя «соняшником» прозвали тому, що 4 квітня селяни за сонцем ворожили про майбутній врожай. У давнину в цей день господині пекли калачі з пшеничного борошна, які за формою нагадують сонячний диск. З них починалася кожна трапеза.

У день Василя Сонячного дівчата ворожили на світанку, дивлячись на сонце. Якщо воно оточене червоним світлом – гарний урожай буде. Випікали калачі, які символізували сонце. Були й прикмети, за якими спостерігали.

На Русі до калачів ставилися з великою любов’ю. Їх подавали і в бідних будинках, і до царського столу. Цар, в знак особливої поваги, посилав калачі в дар Вищому духовенству. Наші предки до хліба завжди ставилися з повагою, шануючи його як дар Божий, символ достатку і матеріального благополуччя. На столах частіше за все можна було зустріти хліб з житнього борошна, тому що воно було набагато дешевше пшеничного. Якщо траплявся неврожай, в борошно додавали перетерті картоплю, буряк, моркву, а в крайніх випадках жолуді, лободу, кропиву і кору дуба. Великою повагою у наших предків користувалися пекарі.

На Василя теплого господарі оглядали свої споруди. Якщо будинок був худий і приходив час заново будуватися, то стежили за капеллю, щоб вибрати відповідне місце. Якщо краплі з даху падають і вдаряються об землю, то це місце не підходить для будівництва, вважалося, що воно «підпустить» воду.

До цього дня зазвичай зацвітає ліщина і медунка, а також повністю псується санний шлях. Селяни говорили: «Василь – виверни голоблі».

Якщо на землі ще лежав сніг, то господині білили на ньому полотна. Полотна виносили на сніг, залишаючи грітися під променями весняного сонця. Це допомагала зробити їх біліше і міцніше.

Народні приказки та прикмети на 4 квітня

Василь-сонячник капежом великий.
Як не гарячий Василь-капельник, а кафтан скидати рано.
Василь-парник землю парить.
Якщо на зорі навколо сонця червоніють кола, значить, рік порадує врожайністю.
У небі пливуть сині хмари – буде тепла погода, але з опадами.
Сніг, що тане з південної сторони мурашника, обіцяє холодне літо, з північної — тепле і довге.
Народжені 4 квітня стають добрими ковалями та майстрами. Носити їм слід алмаз.

Цей день в історії:

1103 — розгром половців київським князем Володимиром Мономахом.
1147 — суздальський князь Юрій Долгорукий улаштував у Москві великий бенкет на честь свого союзника князя Новгород-Сіверського Святослава Ольговича. Перша літописна згадка про Москву.
1581 — колишній пірат Френсіс Дрейк завершив навколосвітню подорож.
1785 — англійський винахідник Картрайт отримує патент на механічний ткацький верстат із ножним приводом.
1794 — у ході Польського повстання відбулась битва під Рацлавицями, в якій польські повстанці під керівництвом Тадеуша Костюшка перемогли російське царське військо Денисова й Тормасова.
1881 — Лос-Анджелес отримав статус міста.
1887 — в Лондоні розпочалася Перша Колоніальна конференція.
1932 — після 5 років досліджень професор Чарлз Ґлен Кінґ з університету міста Пітсбург виділив вітамін C.
1949 — у Вашингтоні представники Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, США та Франції підписали Північноатлантичний пакт (дата створення НАТО)
1960 — на 32-й церемонії вручення нагород Американської академії кіномистецтв 11 «Оскарів» дісталося фільму «Бен Гур». Це досягнення зумів повторити тільки фільм «Титанік».
1964 — одразу 5 перших позицій у хіт-параді американського журналу Billboard зайняли пісні гурту «Бітлз». Це досягнення не зміг повторити жоден виконавець.
1973 — у Нью-Йорку відкрили комплекс Всесвітнього торгового центру, який спроектував японський архітектор Мінору Ямасакі. Комплекс був зруйнований 11 вересня 2001 року внаслідок терористичної атаки.
2004 — офіційно активовано українську мову інтерфейсу української Вікіпедії
2007 — відбулося офіційне відкриття київського хмарочоса, «БЦ Парусу».

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024