стрічка

Як українцям реагувати на коронавірус, – розповідає лікарка-інфекціоністка з Гощі

24 Березня 2020, 14:55
Фото ілюстративне/лікар-інфекціоніст 1850
Фото ілюстративне/лікар-інфекціоніст

Як реагувати людям на коронавірус, роботу інфекційного відділення та уникнення паніки, як вагомої сторони подолання вірусу, радить лікарка-інфекціоністка, завідувачка інфекційним відділенням Гощанської центральної районної лікарні Любов Мандина.

Про це йдеться на сторінці Гощанської селищної ради у фейсбуці.

Інфекційне відділення Гощанської центральної районної лікарні працює вже більше 40 років. За цей час капітальний ремонт не проводився жодного разу. Однак, в 2019 році вдалося залучити фінансування та замінити каналізаційну систему, водовідведення, сантехніку, зовнішні вікна та двері. Внутрішній невеликий ремонт провели власними силами.

На цей час відділення розраховане на 10 ліжок та має 10 людей в персоналі. Найбільша кількість хворих звичайно припадає в час епідемій: грип (зима, осінь), кишкові захворювання (літо), вірусні гепатити, пневмонії. Кількість хворих може бути і дво-троє і до двадцяти осіб.

Працівники інфекційного відділення завжди вдячні за допомогу та підтримку депутатці Гощанської селищної ради Ірині Білошицькій.

Що являє собою коронавірус

Якщо говорити про коронавірус, то найважливіші кроки, які повинні зробити - це вакцинація та ізоляція. Боятися не потрібно, бо вже працювали з коронавірусом у 2003 році. Тоді це був тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS), який локалізували. Але потрібно розуміти, що вірусні хвороби - це мікроорганізми здатні до мутації.

Сьогодні ми повинні знати про створення колективного імунітету. Це означає, що 80% населення перехворіє. Але! Перехворіє легко, частина може навіть і не помітити хворобу. 15% будуть хворіти вже важчими формами і лише 5% потребуватимуть інтенсивної терапії. У зоні ризику люди похилого віку, ті, хто має хронічні хвороби, цукровий діабет або ж підвищену масу тіла.

Коли зараження іде від людини до людини, втрачається вірулентність - здатність викликати тяжкі форми захворювання. Паніка, до речі, зокрема стрес, який часто викликається страхом, має властивість створювати імунодефіцит. Тому паніку - відставити в бік.

Поради від лікарки
 

особливо берегти потрібно своїх батьків, бабусь та дідусів;

карантин так карантин: залишаючись вдома ви дбаєте не тільки про себе та свою родину, а й допомагаєте медикам, а значить рятуєте життя;

руки миємо з милом часто та регулярно. Моя онучка, наприклад, коли я приходжу з роботи, одразу мене питає: «Бабуся, а ти вже руки помила?». До речі, найбрудніше - це гроші.

зменшуйте контакт із готівкою та візити до банків;

загартовуємо імунітет - спорт, правильне харчування, хороший сон;

не панікуємо, а пам’ятаємо про здоров’я не тільки фізичне, а й ментальне. Тому зробіть собі «детокс» від соціальних мереж. У час епідемій ми не мали інтернету, а просто робили свою роботу.

І насамкінець. За майже 40 років досвіду роботи в інфекційному відділенні, я бачила різні віруси та різні форми захворювань. Ми впорались тоді, впораємось і зараз. Перемога над коронавірусом - це також і об’єднання та свідоме ставлення до ситуації.

Бережіть один одного та будьте здорові.

Читайте також: Без поцілунків: у МОЗ розробили інструкцію поховання померлих від коронавірусу

Гощанин, який повернувся з Італії, поселився на вулиці

Бізнесмени Гощанщини збирають кошти для допомоги медзкладам

У Гощанській селищній раді на боротьбу з коронавірусом виділили 195 тисяч гривень

Детальніше дивіться на відео:

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024