стрічка

Всесвітній метеорологічний день: дати й свята 23 березня

23 Березня 2020, 08:12
520

Доброго ранку, дорогі читачі!

На зміну пейзажу з покритими снігом деревами прийшла ніжна акварель весни. – Артур Голден. Мемуари гейші

Свята та події 23 березня:

Щороку 23 березня за ініціативи Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) під егідою ООН проводиться Всесвітній день метеорології, або Всесвітній метеорологічний день.

Іменини 23 березня

Цього дня іменини святкують: Анастасія, Василина, Віктор, Галина, Денис, Дмитро, Купріян (Кипріан), Кіндрат, Леонід, Ніка, Павло, Федір (Феодор).

Народні прикмети:

У народі 23 березня називали Василиною, весняної води указательніцою.

Православна церква вшановує пам’ять Святої Василини. Відомо, що вона загинула мученицькою смертю, коли їй було лише 9 років. Під час правління імператора Діоклетіана були організовані масові гоніння на послідовників християнської віри. Василину також зловили і почали змушувати відректися від Христа. Однак дівчинка була непохитна, і її піддали побиттю, страшним тортурам. Святу Василину вважали покровителькою талих вод, що розливаються навесні. Молилися їй для того, щоб велика вода не затопила село і будинок. Говорили, що, оскільки Василина наділяє води здатністю пам’ятати і бачити сокровенне, а тому, проникає в будинки тільки до тих, хто провів рік у гріху.

Цей день в історії:

 

Цікаві події в історії 23 березня

1839 – в бостонської газеті Morning Post вперше з'являється вираз O.K. (Варіант – як жартівливо-помилкове скорочення фрази «oll korrect»).

1841 – в Лондоні Річард Бірд відкриває перше в Європі фотоательє (перше в світі на рік раніше відкрив у Нью-Йорку Олександр Уолкотт).

1876 – росіянин Петро Яблочков у Франції запатентував «електричну свічку» – попередницю лампочки.

1891 – в Англії вперше використана сітка для футбольних воріт.

У 1952 році найшвидший хет-трик в історії НХЛ зробив хокеїст українського походження, форвард клубу «Чикаго Блек Хоукс» Білл Мосієнко.

1994-й – в Брюсселі підписали договір про співпрацю між Україною і Європейським Союзом.

1997 рік – в Майамі під час хірургічної операції 10-місячній італійській дівчинці пересаджено сім органів – рекордна кількість для однієї операції.

У 1998-му на 70-й церемонії вручення Оскарів фільм Джеймса Кемерона «Титанік» отримав 11 нагород.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024