стрічка

Міжнародний день таксиста: події і дати 22 березня

22 Березня 2020, 07:57
544

Доброго ранку, дорогі читачі!

Відпочинок — це те, що ви робите, коли ніхто не говорить вам, що робити. – Dr. Joseph Prendergast

Іменини 22 березня

Цього дня іменини святкують: Валентин, Валерій, Григорій, Дмитро, Іван, Ілля, Іраклій, Кирило, Леонтій, Микола, Михайло, Наталія (Наталя), Олександр, Олександра, Олексій, Панас (Опанас), Северин (Северіан), Сергій, Тарас (Тарасій), Теофіл (Феофіл).

Народні прикмети:

У церкві 22 березня вшановується пам’ять 40 мучеників Севастійських. У 320 році н. е. 40 воїнів і віруючих у Христа, які проживали в турецькому місті Севастія, кинули виклик воєначальнику-язичнику, відмовилися приносити жертву ідолам і пояснили свій вчинок тим, що вони поклоняються Богу, а не статуї. У результаті воїнів кинули у в’язницю і збиралися забити камінням до смерті, але з Божою допомогою воїни залишилися живі, і камені відлітали від них у різні сторони. Після цього воїнів помістили у крижане озеро, а поруч затопили лазню, сказавши, що туди можна ввійти, якщо відректися від Христа. Однак воїни не змінили своїх поглядів і незабаром померли.

У цей день моляться мученикам Севастійським, щоб рідні люди повернулися неушкодженими з військової служби.

У народі 22 березня ще називають Сороки – зустріч весни. Слов’яни чекали погоди, яка була б сприятливою для проведення польових робіт. У цей день печуть булочки у формі жайворонків, обмащують їх медом. Господині випікали спеціальні булки з вівса або житнього тіста. Потрібно роздавати цих жайворонків дітям, їсти їх самим, щоб птахи прилетіли швидше, адже вони як раз і є вісниками весни.

Вважається, що з 22 березня і до Зосима-пасіки (30 квітня) буде сорок ранкових морозів. Якщо холодні ранки з цього дня йдуть постійно, то літо буде тепле.

22 березня таксисти всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день таксиста.

Всесвітній день водних ресурсів проводиться щорічно 22 березня. Цей міжнародний захід входить в стратегічний план дій ООН, спрямованих на охорону і розвиток навколишнього середовища. Свято відзначається на світовому рівні з 1993 року.

День Балтійського моря світова громадськість відзначає 22 березня. Рішення про це було прийнято учасниками Гельсінкської Конвенції в 1986 році. Вчені припускають, що Балтійське море виникло близько 15 000 років тому внаслідок відступі Валдайського льодовика, товщина якого сягала кілометра. Під час свого руху льодовик порушив тверді породи, і в результаті утворилося льодовикове озеро, яке пізніше стало Балтійським морем.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024