стрічка

Всесвітній день поезії: прикмети й дати 21 березня

21 Березня 2020, 08:09
1335

Доброго ранку, дорогі читачі!

Не забувай: якщо ти по-справжньому захочеш стати щасливим, ти обов'язково станеш ним. – Elchin Safarli

Свято з незвичайною для нас назвою Міжнародний день Навруз відзначається 21 березня.

Це свято має дуже нетривалу офіційну історію, але досить глибоке коріння. З’явилася ця дата на міжнародному календарі після прийняття відповідного рішення членами Організації Об’єднаних Націй. Вперше його відзначали в 2010 році з ініціативи безлічі східних держав, серед яких були Азербайджан, Афганістан, Македонія, Індія, Іран, Туреччина та інші країни.

Навруз — це своєрідний Новий рік, який відзначається в євразійських державах. Цей день є символом весни і тепла, оскільки він повідомляє всьому світу про чергове оновлення природи. Історія появи свята пов’язана з традиціями народів, які проживали ще в дописемні часи. З тієї епохи до нас дійшли кілька звичаїв, пов’язаних зі святкуванням Наврузу. Зокрема, до приходу свята потрібно прибратися в будинках, накрити стіл стравами зі злаків і увійти в новий рік без боргів. Навруз офіційно включений до Репрезентативного списку культурної спадщини планети, оскільки він сприяє пропаганді духовних цінностей у всьому світі.

Рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО Всесвітній день поезії був призначений на 21 березня. Це свято відзначається з 1999 року. Формально всі найголовніші заходи на честь поетів усього світу проводяться в Парижі, оскільки саме там розташована штаб-квартира цього структурного підрозділу ООН. Рішення про встановлення цього свята було прийнято в зв’язку з тим, що поезія може допомогти людині розгадати найскладніші питання. Вона формує громадську думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора, так і читачів.

День поезії — це ще й нагадування всім сучасникам про великих поетів, які своїм твердим словом впливали на долі цілих держав і завжди були в пошані.

21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний день лісів або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році і з тих пір відзначається щороку.

Іменини 21 березня

Цього дня іменини святкують: Володимир, Іван, Панас (Опанас, Афанасій), Лазар, Теофіл (Феофіл) .

Народні прикмети:

Саме 21 березня був днем весняного рівнодення, і в народі говорили, що з цього моменту починається весна. Прилітали жайворонки, і з цієї нагоди господині випікали печиво у вигляді таких птахів.

«Жайворонками» 21 березня пригощали дітей, і вважалося, що таке печиво на столі символізують радість, благополуччя і щастя. Намагалися саме на Вербоносицю, 21 березня, наламати якомога більше гілок верби і розвісити їх в будинку. Це приносить чистоту, красу, здоров’я. Якщо гілку верби поставити на столі у домі, то вона вижене всі труднощі і скорботи з дому, принесе щастя сім’ї.

Кажуть 21 березня: «Кого вербою б’ють, у того тіло буде легким», тобто хвороб не буде. Вірили, якщо розім’яти вербу, покласти її на голову і накрити хусткою, то можна позбутися головного болю. А от самому садити вербу у дворі власного будинку – до смерті. У цей день не можна починати серйозні справи, оскільки успіху не буде.

Також не варто будувати плани на майбутнє – швидше за все, їм не судилося збутися. Якщо в цей день побачиш людину, яку любиш, значить любов буде щасливою і довгою. Тому намагалися проводити час з дорогими людьми. Цього дня можна вийти на перехрестя ввечері і сказати: «Раз, два, три!», і тоді можна побачити своє майбутнє. Проїде червона машина – зустрінеться любов. Чорна машина віщує неприємності, зелена – гроші, синя – мрії здійсняться, сіра – будуть зміни в житті, жовта – чекає успіх.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024