стрічка

Всесвітній день ананаса: події і свята 13 березня

13 Березня 2020, 07:29
702

Доброго ранку, дорогі читачі!

У цей день світ відзначає Всесвітній день ананаса, Всесвітній день нирки та Всесвітній день проти кібер-цензури. У США святкують День посадки квітів, День запечених морських гребінців і День дівчаток-скаутів, у Китаї - День посадки дерев, на Маврикії - День незалежності, у Замбії - День молоді, в Габоні - День оновлення.

Цей день в історії:

В 1889 році в США Елмон Строуджер запатентував автоматичну телефонну станцію. У 1911 році доктор Флетчер з Рокфеллерівського інституту відкрив причини дитячого церебрального паралічу (ДЦП). У 1912 році в США було засновано рух «The Girl Guides» - згодом назване скаутським. У 1947 році президент США Гаррі Трумен публічно висунув зовнішньополітичну програму стримування СРСР – Доктрину Трумена. У 1968 році Маврикій здобув незалежність, а рівно 24 роки - 12 березня 1992 року - став Республікою.

У 1974 році станція «Марс-6» села на Марсі, вперше передавши на Землю дані про атмосфері і ґрунті цієї планети.

Православна церква 12 березня вшановує пам'ять преподобного Прокопія Декаполіта, сповідника. У народі день називається Прокіп Перезимний. Мисливці на Прокопа не сиділи вдома - дуже добре ловилася дичину. Рибалкам теж щастило з уловом, оскільки річки озбавлялися від льоду. Селяни готувалися до початку посівних робіт. В цей день вони перевіряли насіння, робили магічні обряди на добру жнива і хороший урожай, лагодили реманент.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не можна вирушати в далекі поїздки без особливої потреби.

Прикмети на 12 березня:

Здавна існують погодні прикмети на цей день: - на вербі набубнявіли бруньки – чекай багатого врожаю; - з'явилися проліски - час починати польові роботи.

12 березня іменини у Прокопія, Тита, Сергія, Тимофія, Петра, Михайла та Степана.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024