стрічка

Касіянів день: події, прикмети й день ангела 29 лютого

29 Лютого 2020, 08:13
934

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні, 29 лютого, відзначають Міжнародний день рідкісних захворювань та Касіянів день

За церковним календарем віряни святкують Касіянів день – день народного календаря у східних слов'ян. Назва дня походить від імені святого Іоанна Касіяна Римлянина. Цей день вважався одним з найнебезпечніших, демонічних днів у східних слов'ян. Вважалося, що все, що якимось чином пов'язане з цим днем, буде невдалим. Якщо людина вийде на вулицю, то вона ризикує захворіти або померти, якщо захоче попрацювати, то робота не буде вдаватися.

У суботу, 29 лютого, іменини відзначають власники таких імен: Ілля, Алевтина, Касіян. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела!

Міжнародний день рідкісних захворювань. З ініціативи європейської організації з вивчення рідкісних хвороб EURORDIS найрідкісніший день в році – 29 лютого – офіційно отримав статус Міжнародного дня рідкісних захворювань (Rare Disease Day). У невисокосні роки свято відзначається 28 лютого. Його мета – привернути увагу громадськості до проблем людей, хворих на рідкісні захворювання, а також підвищити обізнаність про рідкісні хвороби і їхній вплив на життя людей.

Цей день в історії:

1288 — Шотландія встановила 29 лютого днем, коли жінка може запропонувати шлюб чоловікові. У разі відмови він мав сплатити штраф.
1504 — Христофор Колумб використав місячне затемнення для залякування ямайських індіанців.
1712 — у Швеції після 29 лютого було 30 лютого.
1762 — Петро III підписав маніфест про вільність дворянства. Дворян звільнено від обов'язкової військової та цивільної служб, їм надано право безперешкодно виїжджати за кордон, вступати там на службу, дозволено отримувати освіту не лише в навчальних закладах, а й удома.
1768 — у костелі міста Бар проголошено Барську конфедерацію.

Народні прикмети й традиції:

Туман або сніг – до доброго врожаю.
Дерева в лісі тріщать – до морозу, шарудять – до відлиги.
Не гавкає собака і півень не співає – до страшної хвороби.

Що не можна робити сьогодні:

Не можна виходити з дому до сходу сонця.
Не варто сваритися і скандалити – це тільки посилить негатив дня.
Заборонено впускати когось переночувати – до хвороби.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024