стрічка

Події, свята, прикмети і традиції 23 лютого

23 Лютого 2020, 08:23
781

Доброго ранку, дорогі читачі!

23 лютого День ангела святкують: Анна (Ганна), Антон, Антоніна, Валентина, Василь, Гаврило, Галина, Герман, Яким, Лука, Павла, Порфирій, Прохор, Семен, Харлампій.

У православ’ї 23 лютого відзначається пам’ять святих Прохора і Харлампія. З кожним днем відчувається наближення весни. Куштувати страви з риби дозволяється, незважаючи на те, що цей день випадає на піст. У народі говорили, що 23 лютого потрібно обов’язково помолитися святому Харлампієві, щоб отримати захист від загибелі без покаяння – це вважалося найстрашнішою смертю для православного християнина, оскільки тільки розкаялася душа може потрапити в рай.

Поворотний день

Багато хто називає 23 лютого поворотним святом. Вважається, що саме з цього дня погода повертається на весну. Стає помітно тепліше, світловий день збільшується, в повітрі починають відчуватися теплі аромати весни. Саме тому торжество отримало назву Весновій, тобто віє весною.

Історія

Преподобний Прохор був ченцем у Києво-Печерській лаврі. Жив він за часів правління князя Святополка. Як відомо, князь був дуже жорстокою людиною, всіляко утискає населення Києва. Після того як на російську землю прийшло військо половців, настали жорстокі голодні часи. В цей рік і з’явився в Печерському монастирі людина, яку звали Прохором. Він хотів стати ченцем і присвятити своє життя служінню.

Відмінною особливістю цієї людини було те, що харчувався він виключно лободою і водою. Прохор навіть навчився сам і навчив інших ченців робити з лободи хліб. Люди говорили, що Господь знає про голод, тому-то і збільшив число виросла в той рік трави. Такий урожай рятував населення від голоду.

Прохор не тільки робив хліб і вчив цьому інших, але і займався благодійністю. Він роздавав свої буханки всім нужденним, нічого майже не залишаючи для себе. Йому вистачало і води, як говорив сам монах.

Спаситель

Історії також відомий і сольовий голод. Це час, коли сіль була в дефіциті, а торговці продавали дорогоцінну приправу за величезні гроші, яких, звичайно ж, у бідних селян не було. Прохор допоміг людям і з цією проблемою. Він збирав попіл у своїй келії, робив з нього сіль і роздавав бідним.

Купці розповіли про цю людину Святополку, поскаржилися, що Прохор підриває їхній добробут і заважає торгівлі. Князь хотів розібратися з монахом, але люди встали на захист Прохора. Літописи свідчать про те, що, мабуть, вперше Святополк не пішов проти народу, навіть злякався його діянь і приніс вибачення за свою злобу Прохора.

Історики кажуть, що саме з цього моменту князь змінився. Чернець чинив на нього чудодійний вплив. Преподобний помер в 1117 році. Святополк з почестями поховав ченця, віднесли труну в Найближчі печери. Вважається, що Прохор віддав своє життя, щоб на Русі настав мир. Дійсно, після смерті преподобного половці були розбиті, час голоду закінчилося.

Люди назвали 23 лютого в честь Прохора. Вони почали відзначати свято, радіючи і закликаючи в цей день весну і зміни в житті. Склали чимало легенд про ченця, а також придумали величезну кількість прислів’їв і приказок, пов’язаних зі святом Прохор Весновій. Наприклад, «До Прохора стара охала:» Ой, студено. Прийшов Прохір та Влас: ніяк весна у нас? »(В приказці згадується Святий Влас, день якого відзначають відразу після 23 лютого).

23 лютого: прикмети і повір’я

Якщо 23 лютого розпочати лікувати хронічне захворювання, то є великий шанс позбутися від нього.
Якщо в цей день людина померла не своєю смертю (наприклад, потонула, невдало впала або заблукала в лісі), то люди вірили, що це пустує нечиста сила. За народними повір’ями, загиблий зробив у своєму житті якийсь страшний гріх, бо праведника ні водяний, ні дідько не можуть зачепити.
На Прохора намагалися не їсти раків, рибу та інші морепродукти. Вважалося, що можна захворіти онкологічним захворюванням.
Чоловікам в цей день краще відмовитися від фізичної роботи, тому що нічого виходити не буде.
Улюбленому не можна дарувати на 23 лютого шкарпетки і годинник, в іншому випадку ви скоро розлучитеся.
Справа, розпочата в цей день, вдало завершиться.

23 лютого: прикмети погоди

Вважається, що з цього дня морози починають слабшати: «Прийшов Прохір – весна у двір заглянула».
Сильні морози в цей час бувають зазвичай вночі.
Ясний місяць на небі віщує грозові дощі.
Морозна погода – до теплого березня. У народі говорили: «На Прохора зима лютує, але весну чує».
Люди, які народилися 23 лютого, все життя будуть боротися за правду і відстоювати свою точку зору. В якості талісмана їм підходять яшма і турмалін.

Цей день в історії:

303 — римський імператор Діоклетіан наказав знищити християнську церкву в Нікомидії, що дало початок восьми рокам Діоклетіанського переслідування.
532 — візантійський імператор Юстиніан I наказав побудувати нову православну базиліку в Константинополі — Собор Святої Софії.
1205 — німецько-земгалське військо розбило литовців у битві при Роденпойсі.
1455 — традиційна дата видання Біблії Гутенберга, першої західної книги, надрукованої рухомим типом.
1554 — війська мапуче під командуванням Лаутаро здобули перемогу над іспанцями у битві при Маріхуену в Чилі.
1739 — Річард Палмер виявлений при замку Йорк своїм колишнім шкільним учителем як злочинець Дік Турпін.
1778 — Американська революція: барон фон Штойбен прибуває в Веллі-Фордж, штат Пенсильванія, щоб допомогти тренувати Континентальну армію.
1821 — Олександр Іпсіланті розпочинає грецьку війну за незалежність в м. Ясси, Валахія.
1833 — у військовому міністерстві Франції видано наказ, згідно із яким “…офіцери генерального штабу можуть залучатися (французькою мовою-attache) до посольств для виконання дипломатичних завдань. Початок створення інституту військових аташе, як першооснови воєнної дипломатії.
1863 — британські мандрівники оголосили про відкриття ними джерел річки Ніл.
1874 — британський майор Волтер Вінгфілд запатентував нову гру на свіжому повітрі, яка нині усім відома як теніс.
1886 — американець Чарльз Голл електролітичним методом отримав алюміній
1918 — щойно утворена армія комуністів (в подальшому РСЧА) зазнає першої нищівної поразки від військ Кайзера. Пізніше з’явилася легенда про перемогу над німцями, що пов’язувала цю перемогу із встановленням свята День Радянської Армії.
1934 — Леопольд III стає королем Бельгії.
1944 — розпочалася депортація чеченського народу.
1978 — відбувся дебютний виступ нового гурту Девіда Ковердейла «Whitesnake».
2000 — Карлос Сантана одержав 8 нагород «Греммі» — з десяти можливих номінацій. У 2003 році цей результат повторила Нора Джонс, яка також завоювала вісім статуеток «Греммі».
2010 — невідомі злочинці залили більше 2,5 мільйонів літрів дизельного палива та інших вуглеводнів в річку Ламбро, в північній Італії, що призвело до екологічної катастрофи.
2012 — серія нападів на території Іраку, 83 вбитих і понад 250 отримали поранення.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024