стрічка

День пам'яті Героїв Крут: події й дати 29 січня

29 Січня 2020, 08:42
777

Доброго ранку, дорогі читачі!

29 січня День ангела відзначають: Іван, Георгій, Зосима, Леоніла (Неоніла), Максим, Неон, Нестор, Петро.

Двадцять дев’ятого січня — День поклоніння чесним веригам* апостола Петра, в народі — Петра Вериги. Вериговий день здавна відомий також під назвою «Петра-покорму», оскільки треба було утримувати свійську худобу на зимових кормах ще другу половину зими.

Близько 42 року апостол Петро за повелінням царя Ірода Агриппи був ув’язнений за проповідь про Ісуса Христа. У в’язниці він був зв’язаний двома залізними ланцюгами. Вночі, напередодні суду над ним, Ангел Господній, зняв ці ланцюги (вериги) й чудесно вивів його із в’язниці. Християни, почувши про чудо, взяли вериги (ланцюга) та зберігали їх як коштовність. Одержимі різними хворобами, приходячи до них з вірою, отримували зцілення. 

У цей день відзначали ослаблення льодового покрову на річках: «На Петра Вериги розбиваються криги». Селяни Буковини вважали, що «на Петра Вериги половина зими». Вважалося, що це останній день зими, а тому казали: «На Петра Вериги половина снігу, половина криги», «На Петра Вериги зима або поставить, або поломить криги».

Саме тому на Вериговий день селяни вирушали заготовляти дерево та розчищати лісові ділянки, де висівали зернові культури. У давнину було правило: вирубку лісів проводити не будь-коли, а лише взимку — «як дерево спить». Вважалося, що рубати живе дерево, коли починається рухатись під корою сік, — великий гріх. Найкраще це робити з січня і до середини березня — «бо дереву в цей час не болить». Таке загатовлене дерево не точить шашіль, не вражають грибкові хвороби, дерево менше піддається псуванню й гниттю, краще тримає тепло, оскільки зрубане в «стані спокою» воно має найбільшу щільність. Вважалося, що будівля, зведена з таких плах, убезпечена від блискавок — «бо грім не влучає у чисте».

Про характер «сильніших» на наших землях мовиться в одному з прислів’їв: «На Вериги не заробиш в пана й криги».

Великим гріхом вважається в цей день прати.

В цей день – так уже здавна повелось – люди розповідають байки про зиму.

З цього дня люди жили сподіваннями на весну, адже закінчувався найхолодніший зимовий місяць — січень: «З Петра Вериги чекай відлиги!»

Народні прикмети:

Якщо напередодні Петра Вериги ніч місячна і на небі видно зорі, то літо урожайним буде, а рік — щасливий.
Якщо ніч похмура, то й рік похмурий: неврожай, пошесть на худобу.
Як мороз у цей день, то влітку — спека.
Мороз на Вериги віщує літню спеку.
Якщо вночі місяць «обгородився хмарами» — на вітер.
Розсілися на снігу гуси чи качки і махають крилами, буцімто пливуть, — бути відлизі.
Розкаркалося гайвороння — невдовзі збереться метелиця.
Пес качається по снігу — потепління кличе в гості.
Якщо напередодні Петра Вериги ніч місячна і на небі видно зорі — бути врожайному літу, а отже, й щасливому року; якщо воно захмарене — на неврожай і пошесть на худобу.

День пам’яті Героїв Крут

Бій під Крутами — бій, що відбувся 16(29) або 17 (30) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

Бій став важливою частиною української історичної пам’яті, а через заборону теми в радянський час і мало надійної інформації (серед головних джерел довгий час була праця Д. Дорошенка «Історія України. 1917—1923», написана 1930 року в Берліні, яка містить чимало перекручень) він обріс міфами, чимало з яких популярні й донині

Цей день в історії:

1616 — голландські мореплавці Якоб Лемер і Віллем Схаутен відкрили крайню південну точку Південної Америки мис Горн
1635 — кардинал Рішельє заснував Французьку академію наук
1710 — указ про офіційне введення російського цивільного алфавіту. Церква продовжує користуватися старослов’янським алфавітом
1805 — підписано указ про відкриття у Харкові Імператорського університету, другого за віком (після Львівського університету) університету сучасної України.
1856 — королева Великої Британії Вікторія заснувала найвищу військову нагороду країни — «Хрест Вікторії».
1896 — американський фізик Еміль Груббе вперше використав радіоактивне випромінювання для лікування раку.
1896 — відбулися перші випробування англійського танка.
1918 — відбувся бій під Крутами
1918 — у Києві о третій годині ночі почалося більшовицьке повстання, яке мало на меті завдати удару по владі й війську Центральної Ради незалежної УНР напередодні вступу до столиці червоної російської армії під командуванням Муравйова.
1921 — на конференції в Парижі країни — переможці в 1-й Світовій війні визначили суму воєнних репарацій для Німеччини — 226 мільярдів золотом мали бути виплачені протягом 42-х років.
1922 — під масою снігу завалився кінотеатр у Нью-Йорку, внаслідок чого загинуло 120 осіб.
1927 — у Лондоні відкрили «Park Lane Hotel» — перший готель, у кожному номері якого була ванна кімната.
1929 — у Нашвіллі (Теннессі, США) організована перша у світі школа тренування собак-поводирів.
1947 — у Великій Британії зареєстрували рекордно низьку температуру повітря — 26,7 градуса морозу.
1978 — Швеція першою у світі офіційно заборонила використання аерозольних балончиків через їх руйнівний вплив на озоновий шар Землі.
1996 — президент Франції Жак Ширак оголосив про цілковите припинення його країною ядерних випробувань.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39