стрічка

Свята й дати 24 січня: День зовнішньої розвідки України

24 Січня 2020, 08:43
1389

Доброго ранку, дорогі читачі!

Іменини 24 січня святкують: Агап, Майор, Михайло, Роміл, Степан, Терентій, Федір, Феодосій.

День зовнішньої розвідки України — свято , що відзначається в Україні 24 січня.

День установлений 22 листопада 2018 року Президентом України Петром Порошенком, ураховуючи значний внесок співробітників розвідувальних органів України у справу забезпечення захисту національних інтересів України від зовнішніх загроз, а також життя, здоров'я її громадян та об'єктів державної власності за межами України, зміцнення обороноздатності держави, з метою відродження національної розвідувальної ідентичності та започаткування сучасних традицій вшанування звитяг зовнішньої розвідки України.

Міжнародний день ескімо відзначають 24 січня у всьому світі.

Цей день дуже солодкий, тому що це день найпопулярнішого морозива. Дату обрали тому, що саме 24 січня 1922 року Христиан Нельсон отримав патент на цей вид морозива. Нельсон був власником магазину солодощів в Онаві в США. Насправді існує теорія, що навіть давньоримський імператор Нерон іноді їв подібний десерт.

Легенда про походження морозива, каже, що Нельсон назвав його пиріжком ескімоса «Eskimo Pie» у 1919 році. Пізніше ескімо ще кілька разів змінювалося за формою, стало більше схоже на паралелепіпеди і зовсім не схожі на початковий циліндр форми. Морозиво почали робити не тільки з вершків, але і з молока, а глазур тепер може бути не тільки шоколадна. Але всі ми досі любимо ескімо.

У християнській традиції у цей день вшановують останнього імператора Риму – Феодосія Великого, в кінці 5 століття законодавчо заборонив язичницькі культи. Наші предки помітили, що цей день був дуже холодним, тому з'явилося повір'я, що нечисть, яку на Святки вигнали з будинків, тепер не знає, чим зайнятися і тому чаклує морози.

Цей день в історії:

41 - успішна змова проти Калігули, що закінчився вбивством імператора і його сім'ї та царювання Клавдія. На момент смерті його повний титул звучав як: Гай Цезар Август Германік, Великий понтифік, чотири рази консул, імператор, наділений владою трибуна чотири рази, Батько вітчизни

1722 - затверджений табель про ранги всіх чинів військових, статських і придворних. Цей табель проіснував з численними змінами аж до революції 1917 року.

1918 - в ніч з 24 на 25 січня (за іншими даними 11-12 січня) було проголошено незалежність України.

1931 - у Москві засновано театр «Ромен», найстаріший з нині діючих циганських театрів. Театр є ключовим об'єктом культури російських циган, оскільки з моменту заснування є центром тяжіння діячів циганського мистецтва в Росії

1935 - в американському місті Річмонд надійшла у продаж перша партія баночного пива під назвою «Вершковий ель Крюгера» .

1984 - випущений перший персональний комп'ютер Apple Macintosh.

2006 - з Космічного центру Танегасіма за допомогою ракети-носія H-IIA запущений супутник ДЗЗ ALOS.

2009 - День студента (перший раз святкувався в цей день через збори архієрейського собору).

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024