стрічка

Як гощани об'єднувались із сусідами та піднімали український стяг на кордоні

22 Січня 2020, 18:46
Живий ланцюг на кордоні області 2287 Джерело: Гощанська РДА
Живий ланцюг на кордоні області

Представники Рівненщини й Житомирщини об'єднались у живому ланцюгу на кордоні Рівненської області на День Соборності України.

Про це йдеться на сторінці Гощанської РДА у фейсбуці.

Щороку, 22 січня, у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності.

22 січня кілька сотень представників Рівненщини та Житомирщини об’єдналися живим ланцюгом.

Участь у заході взяли вкотре представники Гощанського району - голова РДА Василь Романюк, керівник апарату РДА Ірина Парфьонова та народний аматорський хор «Чорнобривці» (керівник - заслужений працівник культури України Леонід Сітовський).

Зі сторони Рівненщини та зі сторони Житомирщини учасники міжобласного свята несли жовто-блакитні стяги. 

Символічно на межі двох регіонів з’єднали їх в єдине полотно українського стягу. Делегації двох областей - представники влади Гощанського, Корецького, Новоград-Волинського та Пулинського районів - обмінялися привітаннями та короваями.

«Сьогодні визначальний день – день Соборності України. Багато десятиліть ми боремося за нашу незалежність, робимо усе можливе, аби наша країна була успішною. Усім нам першочергово бажаю мудрості у наших рішеннях та діях. Закликаю усіх нас до єдності, адже в цьому наша сила. Тільки разом ми сильні, і жоден ворог нас не зможе перемогти. Будьмо ж справжніми українцями, борімося і захищаймо свою націю», - закликав під час свого виступу Василь Романюк та передав спільний «Рушник єднання», що мандрує Рівненщиною та Житомирщиною, полотно символу єдності та процвітання.

На підтримку Всеукраїнської естафети представники обох дружніх областей та всі учасники свята взялись за руки, створили «живий ланцюг» та розгорнули 101-метровий жовто-блакитний прапор єднання.

Читайте також: На кордоні Рівненської області Гощанський район створить ланцюг єднання

Нагадаємо:
День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західноукраїнську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року. Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному.

21 січня 1990 року в Україні відбулася одна з найбільших у Центрально-Східній Європі масових акцій – «Живий ланцюг» – як символ єдності східних і західних земель України. Вона була приурочена 71-ій річниці Акта Злуки. За неофіційними підрахунками, учасниками «Живого ланцюга» було від одного до трьох мільйонів людей. Узявшись за руки, вони створили безперервний ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва. Акція засвідчила, що українці подолали страх перед комуністичною партією і готові протистояти тоталітарному режимові. 30 років тому ця подія стала провісником падіння СРСР і відновлення незалежної України.
Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.










 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39