стрічка

Що відзначаємо та кого вітаємо 20 січня

20 Січня 2020, 08:12
740

Доброго ранку, дорогі читачі!

20 січня День ангела відзначають: Опанас, Василь, Іван.

Іван Хреститель — у християнстві попередник Ісуса Христа, що пророкував його пришестя, жив у пустелі і потім проповідував хрещення покаянням для юдеїв, хрестив у водах Йордану Ісуса Христа, потім його обезголовив цар Ірод Антипа за намовленням Іродіади. Пророк, мученик, після Діви Марії найбільший святий. Про пророка Господь Ісус Христос казав: «Серед народжених жонами не поставав (пророк) більший від Івана Хрестителя». Також — Іван Предтеча, Іоан, Йоан.

Серед інших святих Іван Хреститель має найбільшу пошану — протягом церковного року на його честь відзначається аж шість дат. Празник зачаття, різдва, усікновення голови, перше і друге знайдення голови, третє знайдення голови і собор після празника Богоявлення.

Різдво святого Івана Хрестителя, яке святкуємо 7 липня, — найбільше з усіх свят на його честь. Це християнське свято збіглося зі святом Купала, яке святкувалося у час літнього сонцестояння 21-23 червня у дохристиянські часи. Професор Степан Килимник так писав про празник, який в народі отримав назву Івана Купала: «Найвище, найвибуяліше свято, яким закінчується літній сонячний цикл річних календарних дохристиянських свят, — це свято молоді, хлопців та дівчат — Купало або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, з’єднали із святом церковним — народженням Івана Хрестителя. Тому й носить це свято подвійну назву — Івана Купала. Купальська обрядовість та пісні належать, як гаївки та коляди, до найдавніших часів, до первісних поезій та ритуалів на честь життєподателя — сонця».

У різні часи Церква намагалася побороти язичницькі традиції у святкуванні Різдва Івана Хрестителя. Адже чимало християнських свят зуміли поєднати в собі християнські і автентичні традиції. От тільки не треба забувати, що сьомого липня народився святий Іван — визначна і героїчна особа юдейського епосу, останній зі старозавітних пророків і перший з Христових апостолів. «Він буде великий в очах Господніх», — сказав ангел Господній Івановому батькові Захарії ще до народження довгоочікуваного сина. І справді, його життя стало безперервним ланцюгом героїзму, жертви і покути. Він пройшов випробування у пустелі, він проголосив світові про близькість Божого царства, про появу Месії, він хрестив Ісуса в Йордані, він не боявся картати фарисеїв та царський дім за гріхи і поклав свою голову за Христа.

11 вересня (29 серпня) — усікновення голови Івана Предтечі (Усікновення. Головосіки). Строгий піст. За народною традицією цього дня не можна різати ножем, навіть брати в руки щось гостре. Якщо різати капусту цього дня, може виступити кров. Із села в село переходила легенда про те, як жінка, зрізавши капустину, побачила голову своєї дитини. Якщо господиня варила на Головосіки борщ, то овочі чистила і кришила завчасно. Хліб теж нарізався завчасно.

Народні прикмети на 20 січня:

Якщо з цього дня цілий тиждень стоять морози, значить, незабаром можна чекати відлиги
Якщо в цей день – повний місяць, то навесні буде сильна повінь, і річки вийдуть з берегів
Заметіль 20 січня – до вітрів і снігу на Масляну
Якщо в цей день іде дощ, або ж стоїть туман, значить, буде багатий урожай хліба
Якщо над водою висять хмари – буде хороший урожай хліба
Ясний день 20 січня пророкує посушливу погоду влітку
Якщо людина вип’є спиртне 20 січня, то зможе вберегти себе від смутку і сліз на весь рік. Але дуже важливо знати міру, слідуючи приказці: “Святкуй раз на місяць – будеш веселим, засвяткуєш кожен день – будеш голим”
Якщо перед застіллям 20 січня випити трохи освяченої води, то весь рік не буде ніяких хвороб
Якщо в цей день проводиться весілля або сватання, дівчині потрібно випити трохи вина, щоб сімейне життя не пройшла в жалі і сльозах
Якщо 20 січня побачити в будинку мишу – це прикмета, що сповіщає про поповнення в сім’ї
Якщо в цей день у холостого хлопця або незаміжньої дівчини великий апетит, значить, по ним тужить кохана чи коханий
На Іоанна не можна вмиватися – будеш обдуреним.

Цей день в історії:

1265 — граф Лестерський вперше скликав на сесію англійський парламент. Парламент Великої Британії вважається найстарішим у світі.
1633 — 68-річний італійський фізик Галілео Галілей вирушив з Флоренції до Риму, щоб постати перед судом інквізиції. 21 червня на слуханнях своєї справи він публічно відмовився від підтримки теорії про обертання Землі навколо Сонця.
1661 — у Львові засновано університет Казимира. Нині — Львівський національний університет імені Івана Франка.
1918 — у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.
1920 — скасування поляками Галицького крайового центру і поділ Галичини на три воєводства: Львівське, Станіславівське та Тернопільське.
1921 — ліквідовані Дагестанська і Терська області РРФСР, утворена Горська АРСР
1943 — у Головній ставці Гітлера (у Пруссії) міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп і посол Японії Хіроши Ошима підписали договір про економічне співробітництво, метою якого було «об’єднати весь потенціал економічного простору Європи і Східної Азії для ведення тотальної війни».
1943 — у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети «Українське слово».
1945 — у Вашингтоні відбулася інаугурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий термін.
1946 — Президент США Гаррі Трумен заснував Центральну розвідувальну групу, що згодом стала ЦРУ.
1946 — після відмови Національних зборів підтримати його пропозицію про фактичний перехід Франції до режиму президентської республіки Шарль де Голль, який з 1944 року очолював країну, подав у відставку з поста глави уряду.
1954 — ЦРУ завершило будівництво секретного тунелю із Західного Берліна до Східного з метою підімкнення до радянських і східнонімецьких телефонних комунікацій.
1958 — у Лондоні з’явилися перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах.
1961 — 44-річний демократ Джон Фіцджеральд Кеннеді, обраний 8 листопада 1960, став 35-м президентом США, наймолодшим серед своїх попередників і першим католиком на цьому посту. Кеннеді, передвиборне гасло якого було «Голосуйте за нас і ми розворушимо цю країну», з мінімальною перевагою переміг свого конкурента — колишнього віце-президента республіканця Річарда Ніксона.
1968 — відбулося весілля кінорежисера Романа Полянського й акторки Шерон Тейт.
1969 — республіканець Річард Ніксон став 37-м президентом США, змінивши на цьому посту колишнього віце-президента в адміністрації Джона Кеннеді демократа Ліндона Джонсона, який став президентом після вбивства Кеннеді в 1963.
1972 — розпочалася друга хвиля арештів дисидентів в Україні (перша була 1965 року).
1980 — Президент США Джиммі Картер оголосив бойкот Олімпійських ігор у Москві.
1986 — відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем’єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.
1990 — «чорний січень»: у ніч з 19 на 20 січня за вказівкою президента СРСР Михайла Горбачова, радянська армія зі суходолу та з моря напали в Баку на беззбройних людей, загинуло понад 150 осіб і поранено 100.
1991 — у Кримській області УРСР відбувся Всекримський референдум про відновлення Кримської АРСР, результати якого визнала Україна.
1996 — лауреат Нобелівської премії миру, лідер Організації Визволення Палестини Ясір Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером.
1998 — з невеликою перевагою Вацлав Гавел у другому турі виборів повторно виграв президентські вибори у Чехії.
2001 — за поданням прокуратури президент Кучма звільнив з посади Юлію Тимошенко, віце-прем’єр-міністра уряду Віктора Ющенка, звинувачену в контрабанді, підставі та приховуванні доходів.
2002 — пісня «My Sweet Lord» Джорджа Гаррісона очолила чарти — через 31 рік після першого влучення на вершину рейтингу.
2006 — у Темзі майже біля стін англійського парламенту був виявлений кит, який заплив туди під час припливу. На жаль, зусилля рятувальників не врятували тварину — кит не витримав всіх випробувань і помер.
2017 — 45-м президентом Сполучених Штатів став Дональд Трамп — найстарший на момент першої інавгурації.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024