стрічка

Святого Стефана, третій день Різдва Христового: свята й традиції 9 січня

09 Січня 2020, 08:06
4623

Доброго ранку, дорогі читачі!

9 січня День ангела відзначають: Степан (Стефан), Антоніна, Лука, Йосип, Давид, Олена, Тихон, Федір, Ферапонт, Яків.

Іменини відзначають носії імені Степан (Стефан). Віруючі вшановують пам’ять Святого Великомученика Стефана – архідиякона, який прийняв смерть в ім’я віри в Ісуса Христа.

Традиції на Степана – 9 січня

У день Степана, 9 січня, дівчата ворожать на швидке заміжжя. Розсипають на столі насіння і попарно їх перераховують.
Якщо випадає парна кількість, значить, в цьому році, можливо, вдасться знайти собі пару.
Якщо дівчина залишилася з одним насінням, означає, що заміж вийде нескоро.
Саме 9 січня вшановували пастухів. З ними укладали договір про найм, відправлялися до них у гості з частуваннями.
Якщо знали, що пастух володіє чаклунським даром, то намагалися з ним затоваришувати, щоб в сезон випасу він зберігав худобу.

Народні прикмети на 9 січня:

– Якщо на деревах видно іній – чекайте багатого врожаю хлібних культур.
– Мороз і сонце за вікном віщують урожайний рік.
– Снігопад обіцяє багатий урожай ягід та грибів.
– Якщо ворони гніздяться на снігу – чекайте швидкого тепла. Якщо ж птахи збираються зграйками на верхівках дерев, то морози будуть тривати досить довго.
– Якщо на вулиці не помітно дрібних птахів, отже незабаром почнуться снігопади.
– Якщо вночі місяць червоний – вранці буде тепло.

Що можна робити 9 січня:

Цього дня незаміжні дівчата можуть ворожити на заміжжя. Для цього треба розсипати на столі насіння. Якщо випаде парне число, то протягом року вдасться знайти собі пару, якщо ж непарне – заміж дівчина вийде ще не скоро.
Якщо в день Степана напоїти коня водою з відра, в якому буде срібна монетка, то тварина весь рік буде послушною. Також такий обряд, за повір’ями, захистить коня від можливих хвороб.
Господарю оселі в цей день потрібно обгородити свій будинок осиковими кілками, щоб протягом усього року в нього не ввійшла ніяка нечисть.

Що не можна робити 9 січня:

На Степана не можна займатися хатньою роботою, адже цей день є одним із різдвяних свят.

Цей день в історії:

1349 — під час погромів у Базелі (Швейцарія) близько 700 євреїв спалені заживо у своїх оселях — місцеве населення вирішило, що саме євреї винні в епідемії бубонної чуми.
1599 — у Масселбурзі (Шотландія) створена найдавніша з офіційно зареєстрованих масонських лож.
1648 — Богдана Хмельницького обрано гетьманом Запорізької Січі.
1769 — російська імператриця Катерина II видала Маніфест про заснування двох асигнаційних банків. До цього її спонукало зростання військових витрат.
1792 — Підписано Ясський мирний договір, що завершив російсько-турецьку війну 1787—1792.
1799 — у Великій Британії вперше у світі введено податок на прибуток.
1905 — 9 січня за старим стилем у Санкт-Петербурзі влада жорстоко розігнала мирну демонстрацію, учасники якої мали на меті вручити цареві «Петицію робітників і жителів Петербурга для подання Миколі II». Розстріл велелюдного мітингу, який отримав назву «кривава неділя», став одним із поштовхів до революції 1905 року. Згідно з теперішнім загальноприйнятим календарем, ця подія відбулася 22 січня.
1923 — іспанський винахідник Хуан де ля Сієрва здійснив перший політ на винайденому ним автожирі. З розвитком гелікоптерів роботи зі створення автожирів були згорнуті.
1927 — у кінотеатрі Монреаля через паніку, викликану невеликим вибухом кінокамери, загинуло 78 людей, з них 77 — діти молодше за 18 років.
1951 — у Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй.
1959 — на Кіровоградщині розпочались арешти членів підпільної організації «Об’єднання», створеної в м. Інта в Комі АРСР у 1956 р. молодими українськими політв’язнями, які вже могли виходити за межі концтаборів або перебували на вільному поселенні. З 29 червня арешти розпочались в Інті, а з 26 жовтня — у Львові. Під час арештів вилучено підпільну друкарню і велику кількість антирадянських листівок.
1972 — у гавані Гонконгу загорівся і затонув океанський лайнер «Королева Єлизавета», на той час найбільший у світі пасажирський корабель.
1992 — Ґвінея, Венесуела і Чилі визнали незалежність України.
1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з КНДР.
2005 — на президентських виборах у Палестинській автономії переміг колишній прем’єр-міністр Палестини Махмуд Аббас, який замінив покійного Ясіра Арафата.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024