стрічка

Різдво Христове: свята й день ангела 7 січня

07 Січня 2020, 08:03
1978

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні, 7 січня, усі українці святкують Різдво Христове. Усі збираються в родинному колі, куштують смаколики, співають колядки та вшановують народження Христа.

Бажаємо Вам усіх благ, веселіться, радійте! Христос народився! Веселого Різдва і гарних свят!

7 січня День ангела відзначають: Леонід, Марія, Валтасар, Мельхіор, Гаспар.

Різдво Христове за юліанським календарем — у християнстві день народження Ісуса Христа у Вифлиємі від Діви Марії. Згадується у Новому Заповіті. Одна з найбільших урочистостей, що відзначається усіма християнськими церквами (католицькими, православними і протестантами), а також низкою держав та організацій світу. Завершує різдвяний піст — Адвент, час очікування на прихід Ісуса.

Святкування в Україні:

Другий день Різдва називався колись Пологом Богородиці, у лемків Вимітним днем, бо того дня ходили по хатах чоловіки (мабуть, парубки) і замітали за тамтешню дівчину, за що діставали від господарів «почесне».

З початком Різдва вже можна було вживати скоромне. Власне до цього свята в кожному господарстві кололи свиней, щоб наготувати різноманітні м’ясні страви.

Відтак по полудню старші люди збиралися в гурти, а молодь починала колядувати (в деяких регіонах колядники водили свої ватаги навіть напередодні — пізнього свят-вечора).

На Покутті діти йдуть колядувати вже на Святий вечір (6 січня); на Слобожанщині та Гуцульщині — у перший день Різдва (7 січня), після того, як у церкві закінчиться Богослужіння; на Західному Поділлі — зранку на другий день свят.

Парубки на святкування Різдва збирались ватагою і вирушали колядувати. Одному з них надавали роль міхоноші, іншими словами — кози або ж пастуха. Такого колядувальника одягали у вивернутий назовні кожух, надягали солом’яні роги і вішали невеликий дзвіночок на шию.

Ватаги ходили з двору до двору і питали дозволу колядувати. Під час колядування колядники хвалили господаря, господиню, їх дітей і бажали, щоб хата була багатою, «щоб і в полі буйно, і в оборі плідно, на пасіці рійно».

Регіональні відмінності святкування:

У деяких місцевостях України, крім хлопчачих, були й дівочі ватаги. Вважалося, що чим більше колядників одвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік. Віншувальників намагалися відповідно ощедрити. Отримані продукти і гроші молодь віддавала на «великі вечорниці», які справляли 8 січня. Це були суто молодіжні розваги.

Цей день в історії:

1558 — французи зайняли Кале, останнє континентальне володіння Королівства Англія у Франції.
1610 — Галілео Галілей відкрив перші три супутники Юпітера —Іо, Європу і Ганімед.
1714 — британець Генрі Мілль запатентував друкарську машинку (яка ніколи не була прийнята до виробництва).
1782 — відкрився перший американський комерційний банк, Bank of North America.
1785 — француз Жан-П’єр Бланшар і американець Джон Джеффріс на повітряній кулі перелетіли з британського Дувра до французького Кале.
1797 — вперше використаний сучасний італійський прапор.
1839 — день народження фотографії. Франсуа Араго під час засідання Французької академії наук детально розповів перший в історії людства оптико-хімічний спосіб отримання зображення.
1887 — американець Томас Стівенс із Сан-Франциско завершив першу навколосвітню подорож на велосипеді. Почавши мандрівку у квітні 1884 року, відчайдух проїхав 13 500 миль.
1919 — після переходу влади від Директорії до червоноармійських загонів в Житомирі та навколишніх містечках почалися єврейські погроми, що тривали тиждень.
1924 — в Одеській окрузі під час різдвяних торгів відбулися єврейські погроми, які проходили під антирадянськими і антисемітськими гаслами, що перекинулися і на Ольвіополь.
1927 — зроблений перший трансатлантичний телефонний дзвінок з Нью-Йорка у Лондон.
1929 — у Нью-Йорку молоко вперше у світі почали продавати в картонних пакетах.
1929 — вийшов друком один із перших пригодницьких коміксів — «Тарзан».
1949 — університет Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі оголосив про одержання першої фотографії генів.
1949 — офіційно ліквідовано концтабір у Явожні, започаткований ухвалою Політбюро ЦК ПРП, як транзитний табір для українців запідозрених у зв’язках з ОУН та УПА, і створений на базі філії німецького концтабору Аушвіц, який перепрофілювали у «табір праці». У 1947—1949 рр. в концтаборі померло або закатовано понад 160 українців.
1953 — президент США Гаррі Трумен оголосив про наявність у Сполучених Штатів водневої бомби.
1979 — в’єтнамські війська повалили режим Пол Пота в Камбоджі.
1980 — Індіра Ганді знов стає прем’єр-міністром Індії.
1989 — наслідний принц Японії Акіхіто проголошений новим імператором. В Японії настала нова ера Хейсей.
1992 — Португалія визнала незалежність України.
1992 — телефонна компанія AT&T випустила перший відеотелефон. Він коштував 1499 доларів.
1999 — у Сенаті США почалися слухання щодо імпічменту президента. Білла Клінтона звинуватили у брехні під присягою про стосунки з Монікою Левінскі.
2015 — теракт у Парижі: двоє озброєних ісламських терористів в масках напали на редакцію сатиричного журналу «Charlie Ebdo» і вбили 12 чоловік. Наступного дня їх спільники знову вбили невинних. Тільки через два дні терористи були оточені загонами поліції і застрелені під час штурму.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024