стрічка

Свята й події 31 грудня: переддень Нового року

31 Грудня 2019, 10:42
1350

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні останній грудневий день! Завтра Новий рік - нові емоції, нові почуття, нові ідеї і нові плани! Не забудьте сьогодні викинути весь мотлох. А також зарядіться позитивом, прикрасьте новорічну ялинку та проведіть цей час зі своїми рідними, коханими та близькими.

31 грудня День ангела святкують Вікторин, Георгій, Гермоген, Еввіот, Єлизавета, Єрмил, Зоя, Кастор (Кастор), Кастул, Клавдій, Марк, Маркеллін, Мартін, Михайло, Модест, Мокей, Нікострат, Севастян, Семен, Сімфоріан, Софрон, Софія, Тивуртій, Транквіллін, Федір, Флор (Фрол), Фока, Хроматій.

У деяких країнах нині відзначають День остаточних рішень. Нехай усі рішення у вашому житті будуть позитивними!

У церкві 31 грудня вшановують пам'ять святителя Модеста, який служив архієпископом на території Єрусалиму у VII столітті. Взагалі ж, народився Модест в Малій Азії в сім'ї праведних християн. У юному віці він вирішує прийняти чернечий постриг, оскільки в якийсь момент відчув, що його приваблює усамітнення. Згодом Модест відомий як настоятель монастиря Феодосія Великого в Палестині. Коли на Палестину і Сирію напали війська персів, які зруйнували християнські храми і взяли в полон патріарха Захарія, Модесту доручили управління Єрусалимською церквою. З допомогою олександрійського патріарха Іоанна Милостивого Модест відновив всі зруйновані святині, поховав убитих. Патріарх Захарія повернувся з полону лише через 14 років, після чого Модест передав йому свої повноваження. Після кончини патріарха він знову займає цей пост. Але це не все, що варто знати про 31 грудня.

31 грудня часто ворожили, намагаючись передбачити свою долю, а також, користуючись прикметами, намагалися дізнатися, що буде далі з погодою. Лягали на струм і слухали, що станеться. Якщо чутний гул, то людині уготована швидка смерть, а якщо чути молотьба, то гадаю буде багатим. Дзвін, почутий 31 грудня, віщував весілля.

Готувалися 31 грудня до святкування Нового року - зокрема, господині готували різні страви.

Народні прикмети:

  1. Яка погода 31 грудня, таким і липень буде
  2. Якщо людина народилася 31 грудня, то він буде дуже щасливим і вдалим. В якості талісмана йому слід носити топаз або бірюзу
  3. Поле взимку стоїть без снігу - прикмета до того, що в коморі припасів не буде
  4. Східний або південно-західний вітер 31 грудня принесе потепління
  5. Сніг не скрипить під ногами - чекай відлиги

Цей день в історії:

  • 1695 — у Королівстві Англія ввели податок на вікна (щоби не платити, дехто з мешканців просто заклав їх цеглою).
  • 1807 — празький професор-політехнік Франтішек Йозеф Герстнер представив перший в Європі проект кінної залізниці (від Ческе Будейовице до Лінца).
  • 1808 — французький вчений Жозеф-Луї Гей-Люссак сформулював один зі своїх газових законів.
  • 1857 — указом британської королеви Вікторії столицею Канади проголошено місто Оттава.
  • 1869 — британський археолог-аматор Джон Вуд на південь від Ізміра виявив на 7-метровій глибині руїни храму Артеміди, який вважався одним із семи античних чудес світу.
  • 1898 — відкрито першу в Росії міжміську телефонну лінію Москва—Петербург.
  • 1899 — початок ефемеридного часу (року).
  • 1904 — вперше масово святкували Новий рік на площі Таймс-Сквер (тоді — Лонгакр) у Нью-Йорку.
  • 1938 — в Індіанаполісі вперше презентували прилад для визначення вмісту алкоголю в крові водіїв через аналіз повітря, яке ті видихали.
  • 1942 — війська радянського Сталінградського фронту повністю розгромили 4-у румунську армію й завдали важкої поразки 4-й німецькій танковій армії.
  • 1943 — перше засідання Крайової Ради Народової, прокомуністичного квазіпарламенту Польщі (на території СРСР).
  • 1943 — Червона армія вибила німецьку з Житомира.
  • 1944 — Крайова Рада Народова ухвалила декрет про перетворення Польського комітету національного визволення на Тимчасовий уряд Польської Республіки.
  • 1968 — перший у світі політ надзвукового пасажирського літака Ту-144.
  • 1989 — у Києві відкрито першу ділянку (1,9 км) 3-ї (Сирецько-Печерської) лінії столичного метрополітену з трьома станціями: «Золоті ворота», «Палац спорту», «Мечникова» (нині «Кловська»).
  • 1990 — у зустрічі за чемпіонську корону з шахів Гаррі Каспаров переміг Анатолія Карпова.
  • 1992 — припинила існування спільна держава чехів і словаків — Чехо-Словаччина. З 1 січня 1993 в Європі з'явилися дві нові суверенні республіки — Чеська та Словацька.
  • 1999 — Борис Єльцин пішов у відставку з поста президента Російської Федерації; виконувачем обов'язків президента призначений Володимир Путін.
  • 2009 — у Литві зупинили Ігналінську атомну електростанцію, що працювала з 1983 року.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024